IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за себе си – 30-секундният трик, който ще подобри живота ви

22 май 2024 15 00

Какви са ползите от студения душ

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че не сме от хората, които отказват да опитат модерни и нови добавки или пък скъпи лечения за по-добро благополучие, изпитваме неописуема радост, когато нещо, което вече правим редовно, е полезно за здравето ни. Примерен случай – вземането на душ. Това се е превърнало в наша втора природа, част от ежедневието и начин за успокояване на нервите. Няма нищо по-хубаво от това да влезем в банята след дълъг работен ден или изморителна тренировка и да забравим за реалността поне за малко.

Горещият душ определено е дар от природата, но какво ще кажете за стоенето под ледена вода? Сигурно само мисълта за стичането на студени капки по тялото ви кара да настръхнете и да потреперите. Но какво ще стане, ако ви кажем, че изборът на по-ниски температури на водата може да се отплати благодарение на ползите за психическото и физическото ви здраве? Вместо да се потапяте в ледена вана, както го правят множество спортисти, всичко, от което се нуждаете, е 30 до 90 секунди под студена вода от душа, за да извлечете ползите от тази терапия.

Какви са ползите от студения душ

Повишава настроението, бдителността и енергията

Тъй като студената вода активира симпатиковата нервна система на тялото, известна още като реакцията „бий се или бягай“, може да изпитате повишаване на ендорфините, хормоните, които помагат за намаляване на стреса и подобряват чувството ви за благополучие. Д-р Венус Хо също посочи, че студената вода може да увеличи сърдечната честота, приема на кислород и умствената бдителност. Проучванията са установили, че редовното вземане на студени душове може да помогне за повишаване на енергийните нива, като ефектът им се сравнява с пиенето на кофеин.

душ, къпане

Снимка: iStock

Независимо дали наистина сте си вземали студен душ или не, вие създавате шок за вашата система, но по най-добрия възможен начин. Проучване откри, че поради многото рецептори за студ в кожата, студената хидротерапия изпраща сигнали до мозъка, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия. С други думи, една студена вода, докато изплаквате тялото, може просто да подобри настроението ви.

Подкрепя имунната система

Известно е, че студените душове стимулират сърдечносъдовата система на тялото, което води до повишено кръвообращение и впоследствие подсилена имунна система. По-големият приток на кръв означава, че повече кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекцията, се пренасят от кръвния поток.

студен душ

Снимка: iStock

Проучване от 2016 г. показа, че участниците, които са вземали студен душ за 30, 60 или 90 секунди в продължение на 30 последователни дни, са имали 29 процента намаление в броя на дните, в които са били болни, в сравнение с тези, които не са вземали студени душове изобщо. Важно е обаче да се отбележи, че продължителността на болестта не е била съкратена. Изследователите заключават, че студените душове могат да направят заболяването на човек по-леко, което му позволява да продължи с ежедневните си дейности.

Подобрява кръвообращението и намалява мускулната болка

Когато студената вода включва реакцията на тялото „борба или бягство“, тялото ви възприема заплаха и преминава в режим на оцеляване, за да ви подготви да останете и да се биете или да избягате от ситуацията, а повишеното кръвообращение отива към мускулите и органите. То преразпределя кръвта и доставя прясно наситена с кислород кръв в областите на тялото, които трябва да се възстановят.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Така че следващия път, когато се къпете след силова тренировка, направете услуга на мускулите, които скоро ще ви болят, и увеличете студената вода, за да помогнете за премахване на възпалението – причина за мускулна болка. Повишената циркулация намалява времето, необходимо на мускулите ви да се възстановят след тренировка.

Помага за подобреното здраве на кожата и косата

Д-р Хо заяви, че тъй като студената вода може да помогне за стягане на кожата и порите, тя може да ги предпази от запушване и превръщане в акне. Тя също така насърчава затварянето на кутикулите на косъма, улавяне на влага и хранителни вещества, като същевременно предпазва от мръсотия и бактерии. И накрая, студената вода, за разлика от горещата, не изсушава себумния слой, естествено смазваща бариера, която осигурява защита за вашата кожа и коса. Като цяло резултатът е по-мек, гладък и по-ярък тен на кожата и блясък на косата.

Колко дълъг трябва да бъде студеният душ

Казано по-просто, не искате да се простудите. Д-р Хо препоръчва да започнете с кратка продължителност – около 30 секунди – и постепенно да увеличите до 2-5 минути, когато свикнете. Започнете с обичайния горещ душ или обмислете да преминете към хладка вода, след което опитайте бавно да намалите температурата, за да завършите къпането със студена вода. Въз основа на гореспоменатото проучване от 2016 година, стоенето под студена вода за някъде между 30 и 90 секунди може да има положително въздействие.

Колко студено трябва да бъде

Идеалната температура обикновено е около 10-20 градуса по Целзий. Тъй като повечето от нас нямат термометър под душа, използвайте най-добрата си преценка и направете температурата толкова ниска, колкото можете да понесете. Експертите съветват да е наистина студено, но все пак поносимо. Запомнете, че толерантността на всеки е различна и това, което е добре за един човек, може да не е добре за друг.

Колко често да го правите

Докато ежедневните студени душове са най-полезни, д-р Хо каза, че дори няколко пъти седмично могат да бъдат от полза. Ако не сте запознати с терапията, започнете с веднъж седмично и внимателно продължете до два пъти седмично, след това три и т. н.

Сутрин или вечер

Въпреки че вземането на студен душ сутрин може да ви помогне да се събудите, учените по студена терапия препоръчват да правите ритуала следобед или вечер за най-добри резултати. Тъй като основната ни телесна температура варира през целия ден, ние сме най-чувствителни към студа сутрин, когато основната телесна температура е най-ниска.

Какви са рисковете от студения душ

Докато студените душове могат да доведат до множество ползи, те не са без потенциални рискове. Ако водата е твърде студена, твърде дълго сте изложени на студа или не сте свикнали с ниските температури, д-р Хо предупреждава, че това може да доведе до хипотермия и симптоми като треперене и объркване.

студен душ

Снимка: iStock

Хората със сърдечни заболявания, белодробни проблеми и бременните жени също трябва да подхождат внимателно към студената терапия и да се консултират със здравен специалист. Смисълът на вземането на студен душ е да се почувствате по-добре, така че ако смятате, че преживяването е твърде стресиращо или неудобно, експертите добавят, че то може да надхвърли потенциалните ползи за здравето. Поради това е изключително важно да слушате тялото си и да се консултирате с лекар, ако не сте сигурни.

За още новини от света на здравето и красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари