IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хуск за отслабване – ползи и употреба

16 май 2024 11 00

Ето какво трябва да знаете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Загубата на тегло е често срещан стремеж и поддържането на адекватен прием на фибри е признато за ползите за подобряване на метаболитното здраве и намаляване на риска от хронични заболявания. Един вариант, който си струва да обмислите, е псилиум хуск. Това са диетични фибри, известни с разнообразните си ползи за здравето. Изследванията показват техния потенциал да стимулират метаболизма, да смекчават хроничните заболявания и да улесняват загубата на тегло.

Какво е псилиум хуск?

Псилиумът, известен още като Plantago ovata, е вид фибри, произхождащ от Индия и Пакистан, но също така популярен в световен мащаб за здравни цели, особено за облекчаване на стомашно-чревни проблеми като запек. Суровите семена на Plantago ovata се почистват, натрошават и смилат, за да се отдели обвивката на псилиума и други части от семената. След това псилиум хускът се стрива на прах и се опакова. Днес това е една от често използваните хранителни добавки с фибри.

Псилиум хуск се състои главно от разтворими фибри – вид фибри, свързани с подобряване на здравето на червата и понижени нива на кръвната захар и липидите.

Псилиум хуск за отслабване – действа ли?

Въпреки че доказателствата са неубедителни, някои проучвания показват, че псилиум хуск може да помогне за отслабване. 

Метаанализ от 2023 година оценява ефектите от добавките с псилиум върху обиколката на талията, телесното тегло и индекса на телесна маса. Анализът включва шест рандомизирани контролирани проучвания, при които хора с наднормено тегло и затлъстяване са приемали поне 2 месеца добавки с хуск. Резултатите показват, че средно 10,8 грама добавки дневно за средно 4,8 месеца намаляват значително телесното тегло с 2,1 килограма, индексът на телесна маса пада с 0,8 кг/м², а обиколката на талията се свива с 2,2 сантиметра при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

хуск istock

Снимка: iStock

Имайте предвид обаче, че тези резултати идват от ограничен брой проучвания и изследователите съобщават за неясен риск от пристрастия поради липса на информация във включените проучвания.

Независимо от това, псилиум хускът се свързва с други метаболитни ползи за здравето, които могат да помогнат при загуба на тегло. Добавката може да подобри телесното тегло чрез увеличаване на ситостта, намаляване на кръвната захар и холестерола, както и по-добро здраве на червата.

Ето и как действа псилиум хускът в управлението на теглото

1. Увеличава ситостта

Диетичните фибри се свързват със ситостта или чувството за ситост, защото забавят изпразването на стомаха, което означава, че храносмилането на храната ще отнеме повече време.

Рандомизирано плацебо-контролирано проучване изследва ефектите на псилиума върху усещането за ситост при здрави индивиди. Участниците приемат 3,4, 6,8 или 1-2 грама псилиум преди закуска на първия ден. На втория и третия ден първите две групи получават добавките преди закуска и обяд, докато на третата е давана веднъж на ден преди закуска.

хуск istock

Снимка: iStock

Съобщава се, че резултатите за ситост след хранене са значително по-високи в групите, приемащи 6,8 и 10,2 грама псилиум хуск преди хранене в сравнение с плацебо. Изследователите отбелязват също, че еднократно приложение на голяма доза (в това проучване 10,2 г) може да причини леки стомашно-чревни странични ефекти.

Има обаче и проучвания, които не показват значима връзка между приема на фибри и ситостта. Следователно са необходими повече изследвания, по-специално върху люспите от псилиум, за да се направят заключения относно ползите от него за ситост.

2. Може да подобри гликемичния контрол

Нормалните нива на кръвната захар могат да помогнат за загуба на тегло чрез подпомагане на инсулиновата функция, регулиране на апетита и цялостния метаболизъм. Диетата, богата на фибри, е от съществено значение за управлението на кръвната захар, особено при пациенти с преддиабет и диабет.

хуск istock

Снимка: iStock

Метаанализ на 35 рандомизирани контролирани проучвания заключава, че добавките с псилиум значително подобряват нивата на кръвната захар на гладно и HbA1c (маркер, показващ дългосрочен гликемичен контрол) при пациенти с диабет тип 2. Въпреки това, няма значително подобрение при пациенти с преддиабет и лица с нормални нива на кръвната захар.

3. Подпомага здравето на червата

Нарушеният микробиом на червата се свързва със затлъстяването. Балансът в микробиома на червата може да помогне за загуба на тегло чрез подобряване на различни показатели, включително храносмилането и усвояването на хранителни вещества, регулиране на хормоните, регулиране на апетита и контрол на възпалението.

Псилиум хуск се използва за подобряване на чревната микробиота и подвижността, главно за облекчаване на запек. Рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване показа, че псилиумът подобрява микробния състав на червата както при пациенти, които са здрави, така и при тези, страдащи от запек.

хуск istock

Снимка: iStock

Въпреки че има проучвания, показващи ползите от псилиум хуск върху здравето на червата, необходими са допълнителни доказателства, за да се направят заключения относно неговата ефикасност и дозировка. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате псилиум хуск за лечение на запек или други стомашно-чревни проблеми.

Употреба на хуск за отслабване

Научните изследвания са оценили широк диапазон от дози, продължителности и условия за псилиум хуск във връзка със загуба на тегло. Въпреки това, няма установена дозировка, продължителност или време за употреба на добавката за подпомагане на загубата на тегло за всички.

хуск istock

Снимка: iStock

Дозировката за псилиум хуск ще варира в зависимост от здравословното състояние на индивида. Ето защо е най-добре да се консултирате с вашия лекар, за да увеличите потенциалните ползи от добавките заедно с програма за отслабване, подготвена от медицински специалист.

Потенциални странични ефекти

Ако приемате или планирате да приемате псилиум хуск, уверете се, че сте наясно със страничните ефекти и предпазните мерки. Въпреки че това обикновено е добре поносима хранителна добавка, някои хора могат да изпитат стомашно-чревни странични ефекти като подуване на корема, дискомфорт, газове и алергични реакции. 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари