Не е тайна, че зеленчуците са едни от най-добрите храни за имунитета. Те гъмжат от основни хранителни вещества, които тялото ви използва, за да защитава клетките и да се бори с микробите, причиняващи болести. Но ако един зеленчук трябва да бъде обявен за най-добрия за имунната система, кой би бил той?
В тази статия ви разкриваме кой зеленчук е най-добър за имунитета, защо е толкова полезен и как да ядете повече от него.
Най-добрият зеленчук за имунната система
Що се отнася до имунната подкрепа, червените чушки печелят първо място.
Червените чушки са пълни с имуноподдържащи хранителни вещества, особено витамини С и А. Витамин С поддържа активността на неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с патогени (т. е. болестотворни микроби). Той също така може да се похвали с антиоксидантни свойства, което означава, че предпазва здравите клетки от увреждане. Нещо повече, витамин С насърчава образуването на колаген, което е решаващо за поддържане на целостта на кожата и лигавиците – първата линия на защита на тялото срещу патогени.
Всъщност червените чушки имат повече витамин С от портокалите. Докато средно голям портокал осигурява около 70 милиграма витамин С, червена чушка с подобен размер съдържа 150 до 190 милиграма. Това богато съдържание на витамин С поддържа позицията на червения пипер като един от най-мощните естествени източници на този имуностимулиращ витамин – сред плодовете и зеленчуците.
Снимка: iStock
Що се отнася до витамин А? Червените чушки са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А. С други думи, бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото. Витамин А участва във функцията на Т-клетките и В-клетките, които са важни компоненти на имунната система. Той също така помага за производството на антитела и отговора на имунните клетки, като гарантира, че тялото ви може ефективно да се бори с микробите. Освен това, подобно на витамин С, витамин А е необходим за здрава кожа и лигавици, които действат като физически бариери срещу патогени.
Но чакайте, има още – червените чушки също предлагат витамин Е, фолиева киселина и малки количества цинк и селен. Витамин Е е антиоксидант, който работи с витамин С. Заедно те защитават клетъчните мембрани, като по този начин поддържат имунните клетки. Фолатът е от съществено значение за синтеза на ДНК, което помага за производството на узряването на имунните клетки, докато цинкът и селенът са микроелементи, които засилват имунния отговор, подпомагайки заздравяването на рани и намалявайки възпалението.
И накрая, червените чушки съдържат фибри – хранително вещество, което поддържа червата ви и чревните бактерии в перфектна форма. Това допълнително допринася за имунната функция, тъй като здравите черва са необходими за оптимален имунен отговор.
А какво да кажем за зелените, жълтите и оранжевите чушки?
Противно на общоприетото схващане, различните цветни чушки не са от различни растения. Всички те са от едно и също, но имат различна степен на зрялост.
Снимка: iStock
По-конкретно, червените чушки са напълно узрели, докато другите са по-малко узрели. Този процес на зреене подобрява както витамин С, така и бета-каротина, което прави червените чушки по-добри за имунната функция в сравнение с други цветове.
Как да ядете повече чушки
Сега, след като разбирате напълно имуностимулиращите сили на червените чушки, ето как да ядете повече от тях.
Хапвайте ги сурови
Снимка: iStock
Според диетолози, червените чушки са по-сладки от зелените, жълтите и оранжевите, така че са добро междинно хранене. Опитайте се да съчетаете сурови резени чушки с хумус или салата от риба тон, която предлага фибри и протеини, за да сте сити за по-дълго време.
Добавете чушки към пържено ястие
Снимка: iStock
Добавете нарязани на кубчета червени чушки в следващото си пържено ястие, където те ще ви осигурят имуностимулиращи хранителни вещества и вкусна хрупкава храна. За най-добри резултати добавете чушката в последните няколко минути на готвене, за да запазите съдържанието на витамин С, който може да се разгради при по-продължителна топлина.
Направете ги на супа
Снимка: iStock
Следващия път, когато се чудите какво да правите с останалите си червени чушки, може да ги направите на крем супа. Те ще подобрят кремообразността и съдържанието на витамини в супата, като ще ви осигурят двойни ползи. Добавете зеленчука във веган крем супа от домати или моркови.
Използвайте чушките в киш
Снимка: iStock
Подобрете любимата си рецепта за киш с нарязани на кубчета червени чушки. Само не забравяйте да сварите чушките предварително – това ще намали съдържанието на влага в тях и ще предотврати образуването на воднисто ястие.
Направете пълнени чушки
Снимка: iStock
Често зелените чушки се използват за рецепти за пълнени чушки, но лесна замяна е вместо това да използвате червени. Сложете вътре смляно, подправено пуешко месо и ориз, отгоре настържете сирене и изпечете във фурната за балансирано, богато на хранителни вещества ястие. Ако не обичате месо, може да го замените с боб, леща или натрошено темпе.