Ако някога сте се чудили как французите поддържат своите стройни фигури, то е защото имат една от най-здравословните кухни в света. Група специалисти по хранене са избрали най-добрите хранителни режими в света. Ето ги и тях:
1. Япония
Рибата доставя важни омега-3 мастни киселини, които са известни с намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулти. Кръстоцветните зеленчуци и ферментиралата соя намаляват риска от рак на гърдата. Японците ядат също много водорасли, които съдържат важни минерали като селен и йод, полезни за здравословната функция на щитовидната жлеза. Суши, най-популярното ястие в Япония, осигурява енергия, но също така е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на омега мастни киселини, които поддържат нивото на кръвното в здравословна норма. Необработените зеленчуци в японската кухня запазват по-високи нива на витамини и минерали.
2. Средиземноморието
Риба, морски дарове, зехтин, зеленчуци, плодове и зърнени храни – всички тези здравословни храни са пълни с витамини и минерали. Те са свързвани с намален риск от сърдечносъдови заболявания и диабет. Въпреки че средиземноморските ястия обикновено съдържат малко сирене и месо, все пак те са в умерени количества. Средиземноморската диета също е богата на омега-3 мастни киселини, съдържащи антиоксиданти.
3. Франция
Французите са слаби и здрави, въпреки че диетата им е с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Причината е, че те ядат малки количества, хапват отделно сирената от хляба и пият червено вино с вечерята си.
4. Индия
Индийската кухня включва подправки, които не само придават вкус и цвят на ястията, но са и много полезни за здравето. Куркумата има противовъзпалителен ефект. Джинджифилът облекчава дискомфорта в стомаха и успокоява червата. За да се освежат, индийците пият ласи – традиционно питие от кисело мляко с мента. Това е здравословна напитка, богата на добри бактерии.
5. Исландия
Когато става въпрос за храна, исландците са опростили нещата – пресни морски дарове, постно агнешко и почти никакво използване на пестициди. Млечните им продукти често са с много високо качество.
6. Етиопия
Кухнята на етиопците е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на хранителни вещества. Те ядат предимно зърнени култури, които са с високо съдържание на фибри, желязо, протеини и калций. Тяхната кухня се състои предимно от кафяв ориз и леща.
7. Китай
Използването на пръчици за хранене вместо прибори, помага за забавянето на храненето, което в крайна сметка намалява количеството на изядената храна. Китайците не само ядат по-малки количества, но и пият зелен чай, който премахва токсините, подпомага храносмилането и потиска глада.