IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапче-чудо ще ни спасява от затлъстяване

18 декември 2015 15 10

Японски учени с важно откритие

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Хапче-чудо ще ни спасява от затлъстяването, което се превърна в един от най-големите бичове на съвременното общество. То е на път да се превърне в реалност, след като японски специалисти са открили гени на затлъстяването, пише в. „Дейли експрес“.

Откритието на изследователи от Института за наука и технология в Окинава обяснява как някои хора могат да запазят стройната си фигура, въпреки че преяждат с нездравословни храни.

Изследването, направено върху мишки, показва как гризачите остават слаби дори след преяждане.

Ефектът се дължи на високите концентрации на ген, известен като Ucp1, който предпазва от натрупването на излишно тегло, преобразувайки мазнините в енергия. Същевременно при дебели мишки са отчетени повишени концентрации на два други гена на затлъстяването – Cnot и Tob.

Въпросните гени поддържат вредната бяла мазнина и същевременно вредят на полезната кафява мазнина в тялото, която отделя големи количества енергия, изгаряйки калориите, и предпазва от напълняване.

Следващата цел на учените е разработването на хапче-чудо, потискащо функциите на гените Cnot и Tob, които пречат на преобразуването на мазнините в енергия и подпомагат затлъстяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари