Шоколадът е свързан с диабета, но не в смисъла, за който можем първоначално да си помислим.
Учени са установили, че младите хора с нормално тегло, които ядат шоколад, се предпазват от диабет, съобщи Food Consumer.
Консумацията на шоколад, две или повече порции на ден, намалява риска от диабет със 17%. Ползата е по-голяма, ако човек не страда от сърдечносъдови заболявания.
По-малка е при възрастните хора или тези с наднормено тегло. Експертите подчертават, че какаото и продуктите, в които то се съдържа, отдавна са включени в списъка на суперхраните. Те помагат да се предотврати развиването на сърдечносъдови болести.
Специалистите все още спорят за ползата от млечния шоколад, тъй като в него има много мазнини и захар. Безспорна е обаче тази на черния шоколад. Преди време бе установено, че шоколадът се бори с инсулиновата резистентност, окислителния стрес и възпаленията.