IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е трайността на бутилираната вода?

19 март 2018 06 00

Не пренебрегвайте срока на годност

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изискването за задължително упоменаване на срок на годност на опаковката на всички хранителни продукти налага такъв да се поставя дори на етикетите на бутилирана вода. Колкото и неутрална да е водата, лимитирането на срока ѝ на годност за консумация всъщност не е толкова ненужно, колкото изглежда.

Ако е бутилирана в чисти условия и се съхранява в подходяща среда, бутилираната вода може да запази годността си за много по-дълъг срок от обикновено упоменаваните 1-2 години. Това обаче е почти непостижимо на практика.

Затова е желателно бутилираната вода да бъде консумирана в рамките на срока си на годност и по възможност максимално скоро след затварянето ѝ в съда.

Рискът от влошаване качеството на бутилираната вода заради самото ѝ остаряване е много нисък. Опасността в случая идва от 2 основни направления:

- Замърсяване на водата от изпускани в нея съставки от материала на бутилката;
- Развитие на микроорганизми във водата вследствие на лошо съхранение;

Повечето видове бутилирана вода се съхраняват в пластмасови съдове, като качеството на пластмасата и безопасността ѝ като материал са сред най-дискутираните теми в последните години. Повечето данни сочат, че колкото и да е удобна, тя не е абсолютно безопасна, особено при по-продължителен контакт с водата.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари