IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечеря преди 19 часа – по-полезно ли е?

28 ноември 2018 15 40

Ето как може да промени режима ви

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Планирането на това какво да ядем през деня и самото му приготвяне не е лесна работа. А ако сме на диета – още по-трудно. Затова някои прибягват до готовата храна. Балансираното хранене е важно за нашето здраве, но има един момент, който много хора пропускат – най-подходящото време, през което да се хранят.

Всеки знае, че закуската е много важна за това как ще се чувства организмът през деня. Доказано е, че ако пропуснем обяда поради по-голямата ни натовареност, вечерта ще приемем двойно количество храна, което води до няколко негативни последици за тялото. Една от тях е натрупването на излишни килограми. Ами вечерята? По-голяма част от българите работят на смени и се прибират по различно време у дома, съответно вечерята им варира, но най-вече е между 19 и 22 часа. Според експерти по хранене обаче, по-добрият вариант е хората да поглъщат последната храна за деня до 19.

Както тялото има биологичен часовник, който му „диктува“ кога да си ляга и става, така и метаболизмът на организма се влияе от режима на ядене. Ако храненията на човек са в точно определено време, неговата храносмилателна система работи по-добре.

Ето как тялото ви се променя, ако вечеряте преди 19 часа:

1. Отслабване

Експерти по хранене и диетика са изчислили, че най-доброто време за вечеря е между 18 и 19 часа. През този времеви период можем да приемаме доста по-малко калории. Освен това, когато приключим с вечерята по-рано, даваме на тялото повече време, за да я разгради през нощта. При положение, че похапваме след 20 часа и си легнем в 22, тежестта в корема е налице и метаболизмът се забавя. Тоест консумацията на храна преди 19 часа спомага за топенето на мазнините.

„По-ранната вечеря помага на отделителната система рано сутрин и насърчава отслабването“, коментира д-р Рупали Дута.

2. Сънят се подобрява

Когато се приберем по-късно и хапнем набързо, ние създаваме предпоставка за проблеми със съня. Хората, които са яли непосредствено преди лягане, заспиват по-трудно в сравнение с онези, които са изяли вечерята си преди 19 часа. Според здравните експерти, късната вечеря оставя тялото в така наречената „повишена готовност“ и това оказва негативно влияние върху циркадния му ритъм, който регулира съня.

3. По-здраво сърце

На хората, които имат здравословни проблеми като диабет, понижена или повишена функция на щитовидната жлеза и други, се препоръчва да се хранят с по-лека вечеря, по възможност преди 19 часа. Ако някои хора ядат твърде много мазни и солени храни преди сън, могат да си направят лоша услуга, защото това ще доведе до дехидратация и подуване на стомаха, но най-вече ще се отрази на кръвното им налягане.

Няколко независими проучвания показват, че по-ранната вечеря намалява кардиовизуалния риск. Затова хората, които имат проблеми със сърцето, е по-добре да вечерят кафяв ориз, зеленчуци и по-нискокалорични меса.

Ако се чувствате гладни вечер или през нощта, то най-вероятно не консумирате правилното количество храна през останалата част от деня. Може да ядете по-често, но по малко. Опитайте се да си създадете режим на хранене – яжте по едно и също време сутрин, обед и вечер.

Четете още:

Защо трябва да се храните на тишина?

5 задължителни храни в кухнята за секси и здраво тяло

Как самотата вреди на здравето ви?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари