IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени алармират: Не пийте горещи напитки!

21 март 2019 06 50

Топлината травмира хранопровода, показва иранско изследване

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Мнозина обичат да пият горещи напитки, но специалисти алармират, че това повишава риска от рак на хранопровода, пише в. „Daily Star“.

Специалистите се позовават на иранско изследване, според което опасността може да се увеличи до 90 процента, ако на ден се пият три чаши чай с температура над 60 градуса.

Почитателите на парещия чай със сигурност ще бъдат разочаровани да научат, че една чаша дневно от любимата им напитка удвоява риска.

Авторите на изследването от Университета за медицински науки в Техеран са установили, че подобен ефект оказват също горещите кафе и шоколад.

Ръководителят на изследователския екип д-р Фархад Ислами съветва поклонниците на горещите напитки да ги изчакат първо да се поохладят.

„Много хора пият с удоволствие горещи чай, кафе или шоколад. Резултатите от проучването ни обаче показват, че консумацията им е свързана с повишен риск от рак на хранопровода. От тази гледна точка е препоръчително да се изчака напитките да се охладят“, казва д-р Ислами.

За целите на проучването участниците е трябвало да посочат дали обичат чая си горещ, хладен или студен. На изследваните лица са били предложени и напитки с различни температури – от 75 до 60 градуса, като е трябвало да отговорят на въпроса дали така ги консумират обикновено.

Учените смятат, че топлината травмира хранопровода и може да доведе до възпаления, ДНК увреждане и производство на причиняващи рак химикали.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари