IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се лишавайте от шоколадова торта!

16 юли 2019 07 50

Това е най-добрата закуска, смята експерт

IStockphoto

IStockphoto

Представяте ли си денят ви да започва с шоколадова торта? Ако четете постоянно разни диетолози сигурно вече се плашите какви калории ще поемете. Но ако ви е дошло до гуша от зърнени закуски, със сигурност ще се зарадвате на експертното мнение, че е най-добре денят ви да започва с шоколадова торта.

Според Лиз Москоу, експертка по храните, в непосредствено бъдеще се очаква интересът към шоколадовите закуски да се възроди. Мнението ѝ се основава на най-скорошните проучвания върху ползите от какаото.

Москоу изтъква резултатите от изследване на специалисти от университета на Сиракюз, САЩ, възхваляващо ползите от черния шоколад, и по-специално благоприятния му ефект върху когнитивни функции като абстрактно мислене, запомняне, концентрация.

„Имайки предвид стимулиращите качества на черния шоколад, едва ли има по-подходящо време за похапването му от закуската“, казва Лиз Москоу.

Второ изследване на специалисти от университета на Тел Авив в Израел стига до извода, че шоколадът допринася за отслабване. Авторите му препоръчват сладкото изкушение да се хапва на закуска, тъй като по това време на деня метаболизмът е най-активен.

Въпреки установените ползи и преди любителите на шоколадовите торти да се зарадват, Москоу напомня, че яденето на изобилстващи от мазнини и захар сладкиши не е от полза за здравето.

Експертката отбелязва, че двете проучвания, на които се позовава, са фокусирани върху ползите от какаови екстракти в естествената им форма, а не върху консумацията на шоколадови блокчета.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари