IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пик на магнитните бури – опасни ли са?

7 август 2019 07 30

Специалист разкрива как да се предпазим

IStockphoto

IStockphoto

Пик на геомагнитни бури в страната. От началото на седмицата до четвъртък те ще се отразят на здравето, настроението и поведението на много хора. Опасни ли са и как може да се предпазим, коментира д-р Веселин Герев.

„Ние сме свикнали с нормалното магнитно поле още от нашето раждане. И живеем почти през целия си период в едно нормално или полупроменливо по полюсен характер магнитно поле“, обясни психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

„Когато говорим за слънчеви изригвания, много важно е да кажем, че след като учените от БАН ги регистрират, те достигат до Земята след около 17-20 часа и започват да влияят на нормалното геомагнитно поле“, посочи той.

Отпадналост, липса на концентрация, тъпо главоболие, разсеяност, са основните неразположения, които може да изпитваме, ако има магнитни бури. Те може да са причина за допускане на елементарни грешки в работата и или предизвикване на катастрофа, обясни специалистът.

Магнитните бури най-често влияят негативно на хора, които имат сърдечни проблеми. Те могат да променят и качеството на съня.

„Хората, които са застрашени – това са тези с психични разстройства или с кардиологични проблеми. Те трябва да пребивават тези дни повече на закрито“, посочи още д-р Геров.

Ако човек иска да се изолира от вредните магнитни вълни, трябва да си стои вкъщи. Самият процес се нарича екраниране.

„Много е важно хората, които страдат от хронични заболявания, да си приемат редовно лекарствата. Тези, които пият хапчета по три пъти, трябва да спазват стриктно часовете, в които да ги приемат“, каза още лекарят.

Според психиатъра, по-голямата чувствителност на хората към магнитните бури се дължи на това, че ние сме доста по-изолирани от магнитното поле на Земята, когато сме затворени в помещение, кола или на друго място.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари