IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазим при мъртво вълнение?

16 август 2019 07 40

Експерт от БЧК дава ценни съвети

Бурното море и мъртвото вълнение взимат жертви всяка година. Много почиващи не обръщат внимание на предупредителния флаг и влизат да се къпят във водата, рискувайки живота си. Какво да правим, ако морето ни завлече надълбоко, съветва Йордан Йорданов, експерт по водно спасяване към Български червен кръст (БЧК).

При мъртво вълнение флагът е червен. „След вятър, както вчера беше лошо времето, днес се очаква да има силно мъртво вълнение. След като утихне вятърът, водната маса продължава да се движи и това не е забележимо от нас хората. До 10-15 часа след утихването на вятъра започва и мъртвото вълнение“, посочи спасителят пред Bulgaria ON AIR.

Ако забележите разпенване на водата, нещо като оттичане или канал, който се получава във водата, не бива да влизате навътре, предупреди експертът.

„Не всеки може да забележи признаците за мъртво вълнение, затова хората трябва да посещават охраняваните плажове, особено в този период на почивния сезон“, каза още Йорданов.

По думите на представителя на БЧК, ако човек е във водата и усети, че настъпва мъртво вълнение, не бива да се паникьосва. Той трябва да го изчака и да си пази силите, защото вълната може да го завлече най-много до 20-30 метра навътре. Най-важното е да се отпусне над водата.

„Ако се оставим на течението, то ни вкарва малко навътре и оттам излизаме“, допълни Йорданов. Той предупреди, че плажуващите трябва да слушат спасителите, защото те носят отговорност за техния живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Наистина полезна информация
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар