IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете семейните конфликти по Коледа?

19 декември 2019 16 30

Погрижете се за емоционалното си състояние

Снимка: Pexels

Коледа е съвсем близо и за някои това е времето, в което ще си починат от ежедневието и ще се насладят на празничната атмосфера. За други обаче времето със семейството може да се окаже доста голям проблем и да доведе до конфликти, които да развалят празника. Най-често разправиите се създават от най-малкото нещо, което изнервя още повече обстановката.

Разбира се, от двете страни на барикадата обикновено стоят представители на младото и старото поколение. Темите варират от политически въпроси до това кога е правилното време за сватба и деца. И колкото и да искате да ви е празнично, такива неща трудно се преглъщат и настроението ви се променя драстично.

Коледа -

Снимка: Pexels

Нийлс Айк е психолог, който работи за платформата Remente, която се занимава с психическото здраве на хората. Той говори пред Insider за начините, по които можем да избегнем конфликти по време на празниците.

„Опитайте се да мислите за изход, който не само ще ви накара да се чувствате спокойни, но също така ще ви помогне да разрешите проблема“, казва той.

Според Айк, конфликтите започват заради една дума, която е казана не на място или пък някой не си е държал езика зад зъбите. „Ако искате да избегнете спора, по-добре си дайте малко време, за да разберете и другата гледна точка“, съветва психологът. Той добавя, че трябва да гледаме към по-голямата картинка и да си обясним кой каква цел има.

Например, ако усещате, че времето ви притиска и няма да успеете да свършите всички задачи, Айк препоръчва да запишете нещата в един списък. След това ги подредете по приоритет и започнете от най-важното.

Коледа -

Снимка: Pexels

В комуникацията с роднините, важно е да не се хващате за най-малкото нещо. Често хората изричат думи, които не мислят и не са искали да ви обидят. „Вместо да сипвате масло в огъня, по-добре отговорете дипломатично. Едно „благодаря за мнението, ще помисля над това, което каза“ е много по-добро“, добавя Айк.

По време на празниците: Какво се случва с мозъка и тялото ни?

Изслушването е от изключително важно значение по време на конфликт. Погледнете ситуацията от другата гледна точка или поне изчакайте да видите какво има да каже човекът срещу вас. Ако пък вас не ви изслушват, имате пълното право да напуснете стаята. Това не означава, че се съгласявате с другия, а просто бягате от по-голямата кавга.

Коледа -

Снимка: Pexels

„Дори и да не можете да простите, опитайте се да дишате дълбоко. В духа на Коледа най-добре всички да сте усмихнати и спокойни“, казва Нийлс.

Често се опитваме да видим всички близки и приятели по Коледа. Да им подарим по нещо, с което да ги зарадваме на празника. Това обаче може да се превърне в огромен проблем, тъй като няма да ни остане време за самите нас. Според психолога, това е голяма грешка.

Редакторите пазаруват: Топ 5 коледни пуловера

Айк съветва да си направим така графика, че да имаме време, в което да си починем от всичко. Независимо дали ще спите, ще тренирате или пък ще четете книга, не е от голямо значение. Важното е да намерите време за себе си, тъй като само след няколко дни отново ще бъдете в офиса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари