IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви зеленчуци и по колко да ядем, за да отслабнем?

14 януари 2020 10 40

Фибрите в тях подобряват храносмилането

Pixabay

Приемането на разнообразие от пресни зеленчуци през този сезон може да бъде много полезно за здравето. Чрез тях тялото си набавя необходимите вещества, за да има по-здрава имунна система, а има и друго голямо предимство – насърчава отслабването. Но какви точно зеленчуци са необходими и в какви количества трябва да се приемат?

Похапването на зеленчуци не само помага за намаляване на излишното тегло. Те подобряват храносмилането, защото съдържат голям процент диетични фибри. Така предотвратяват подуването на стомаха и образуването на запек. Освен това дават енергия и тонус, а антиоксидантите в тях прочистват от токсини и предпазват организма от някои заболявания.

Какво количество зеленчуци ви трябват на ден, за да отслабнете?

зеленчуци Pixabay

Pixabay

Според диетолога Лесли Лангевин, която е автор на книга за противовъзпалително хранене, фибрите и голямото количество вода в зеленчуците помагат на човек да бъде сит за по-дълго време.

„За по-добро здраве, ние се нуждаем от 7 до 9 хранения с плодове и зеленчуци на ден. Ние знаем, че зеленчуците намаляват риска от хронични болести“, коментира тя пред Popsugar. По думите ѝ, все пак този брой хранения трябва да бъдат в малки количества.

Зеленчуците могат да се консумират както сурови, така и сготвени по различни начини, но при някои полезните вещества се губят при термична обработка, уточнява специалистът по хранене и диетика. Лангевин препоръчва на ден да се ядат до две купи сготвени зеленчуци или до четири порции сурови (под формата на салати за обяд и вечеря).

зеленчуци Pixabay

Pixabay

Кои зеленчуци са най-подходящи за отслабване?

По принцип всички зеленчуци помагат за отслабване, защото голяма част от тях са нискокалорични. Селъри, зелена салата, зеле, моркови, спанак, броколи, брюкселско зеле, чушки, гъби, са растенията, на които може да наблегнете. Въпреки това, трябва да се внимава с количествата. Например обикновените картофи съдържат голямо количество въглехидрати и е по-добре да бъдат заменени със сладки, които са по-полезни.

Как да сте сигурни, че приемате достатъчно зеленчуци за ден?

Диетологът посочва, че най-добрият начин да приемате повече зеленчуци, е да консумирате микс през деня. Така например може да сложите спанак в смутито за закуска, като за обяд не си поръчате спаначена салата, а похапнете друго зеленолистно. Според Лангевин, хубаво е да спазвате принципа на цветовете – яжте зеленчуци от поне 5 различни нюанса за деня. По този начин ще си набавите най-важното – фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Консумацията на зеленчуци през деня ще ви помогне да не се чувствате гладни и изнервени, а намаляването на килограмите ще дойде постепенно с времето.

Диетите на това десетилетие

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Райли ( преди 4 години )
Що за мерна единица е "купа"?!?! Да не би да има нещо общо с английската cup, която често се ползва при рецепти и следва да се превежда чаша?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар