IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висок холестерол? Тези храни ще ви помогнат

21 януари 2020 10 40

Заложете на авокадото и ядките

Снимка: iStock

Холестеролът е вид липид, който се съдържа във всички клетки на тялото и играе важна роля за нормалното функциониране на организма. По-голяма част от него се синтезира в черния дроб, но може да се набави и от някои храни. Нормалният синтез е около 10 mg холестерол на 1 kg телесна маса. Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 – 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.

Повишаването на холестерола обаче е състояние, към което трябва да се отнасяме сериозно. Според лекарите, лекарствата не действат еднакво на всеки. Затова е важно да промените начина си на живот и да преосмислите това, което ядете. Редовните физически занимания също имат огромно значение за борбата с високия холестерол.

холестерол -

Снимка: iStock

Според кардиолога д-р Стивън Рейсман, най-добрият начин да намалите нивата на холестерол в организма, е да промените начина си на живот и диетата си. Отказването от наситените и трансмазнините и включването на фибри и здравословни мазнини, е една от задължителните промени в менюто ви. Що се отнася до упражненията, опитайте да се движите около 30 минути на ден. Това може да включва ходене, колоездене, тичане или фитнес. Разбира се, ако сте пушач, незабавно трябва да се откажете от цигарите.

Храни за нормален холестерол

Д-р Рейсман съветва да намалите приема на червено месо, както и високомаслените млечни продукти. Също така ще трябва да сведете до минимум трансмазнините и хидрогенираното масло, както и да избягвате пържените храни.

Холестеролът се дели на два вида – „добър“ и „лош“. Първият се нарича HDL или иначе казано липопротеин с висока плътност. Според проучвания, „добрият“ холестерол е около 50 мг/дл при жените и 40 мг/дл при мъжете. По-ниските стойности от това се свързват с по-голям риск от инсулт и инфаркт.

холестерол -

Снимка: iStock

Добрият“ холестерол противодейства на „лошия“ да взаимодейства с кислорода в кръвта, което може да доведе до втвърдяване на артериите. Също така той се смята и за противовъзпалително и предпазва от атеросклероза.

„Лошият“ холестерол, от своя страна, се нарича LDL или липопротеин с ниска плътност. Той се съдържа в пържените храни, червеното месо, колбасите и млечните храни с висока масленост.

„Храни с мононенаситени мазнини са полезни, защото намаляват лошия холестерол и повишават добрия“, добавя кардиологът.

холестерол -

Снимка: iStock

Тези храни са авокадо, ядки (бадеми, кашу и американски орех). Хубаво е да започнете да готвите с олио от рапица, зехтин или фъстъци.

Включването на полиненаситени мазнини също може да намали риска от сърдечни заболявания и да помогне за намаляването на лошия холестерол. Насочете се към храни, които съдържат омега-3 мастни киселини. Това са:

1) Орехи

2) Слънчогледови семки

3) Риба като сьомга, херинга или риба тон

Д-р Рейсман съветва да не забравяте и фибрите. Те могат да бъдат намерени в пълнозърнестите храни, овеса, фасула, лещата, ябълките, крушите и граха.

холестерол -

Снимка: iStock

Колко време ви трябва, за да намалите холестерола си?

Д-р Сасан Масачи споделя пред „Insider“, че пациентите трябва да се подложат на здравословен начин на живот минимум три месеца преди отново да тестват нивата си на холестерол. Той добавя, че това зависи много и от семейната ви история, както и други здравословни проблеми, които може да имате. Ако нивата ви на холестерол са близки до нормалните и нямате други заболявания, този период може да отнеме и по-малко от три месеца.

холестерол -

Снимка: iStock

Д-р Масачи споделя, че, ако промяната в начина на живот не ви помогне, трябва да се насочите към лекарства след като сте говорили с лекаря си.

Кои храни контролират диабета?

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари