IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мускулни групи, които трябва да тренирате заедно

26 септември 2020 18 00

За оптимални резултати

Снимка: Istockphoto

Една от най-често срещаните грешки, които хората допускат при спортуване е, че се опитват да натоварват всички мускулни групи. Включването на кардио, тежести, ластици в една тренировка няма да направи мускулите ви по-големи и здрави. Всъщност така усилията са разфокусирани и на практика не правите ефективна тренировка върху нито една мускулна група. Вместо това трябва да правите тренировки, които са насочени към определени мускули в пряка взаимовръзка.

Защо трябва да тренирате определени мускулни групи заедно

Няма нищо лошо в това да тренирате цялото си тяло. Но когато нямате достатъчно време или сили, по-добре да насочите усилията си в по-конкретна насока. Заздравявайки и развивайки определени групи последователно, вие поставяте основите за едни тренировки на по-високо ниво.

Ето и кои 4 групи трябва да тренирате заедно:

Гърди, рамене, трицепс

Мускулите на гърдите, раменете и трицепсите заедно са известни като мускули за натискане, тъй като те работят в координация, за да изтласкат съпротивата далеч от тялото. Работейки заедно върху тези три мускула, фокусът ви ще бъде в състояние да се насочи към основните мускули на гърдите, раменете, пекторалите и по-малките мускули в трицепса. Можете да правите различни видове лицеви опори с дъмбели, на пода, на пейка за тази комбинация от мускули.

Бицепс и гръб

Тези два мускула заедно се наричат издърпващи мускули, защото те издърпват съпротива към тялото. Те са свързани с ромбоидните и латисимусните мускули на гърба, така че можете да ги тренирате заедно. Ползвайте тежести и ластици (особено за бицепсите) за тренирането им. Мъртва тяга е добро упражнение за тях.

Коремни мускули, бедра и гръб

Коремните, тазобедрените и гръбните мускули са основните ви мускули. В комбинация тези мускули стабилизират и мобилизират гръбнака и бедрата. Това са основните мускули на нашето тяло и те са двигател за страшно много движения. Укрепването им ще подобри позата ви и ще намали риска от всякакъв вид нараняване.

Коремни перси, планкове и различни варианти на усуквания в областта на кръста и стомаха са сред базовите упражнения за стягането им.

Седалищни мускули, задна част на бедрото и прасци

Тези три мускула са разположени в задната част на краката ви. Те помагат при движението на бедрата и коленете ви. Те са ключови за елементарни пози и движения като стоене, седене, лежане, клякане, ходене... Изключително ефективни за развиването им са всякакви варианти на клекове (с тежести, без, с уреди), напади, скокове, бърпита и т. н.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари