IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твори с Tialoto: Как да си ушиете маска

10 април 2020 15 30

Вижте видеата с подробни указания

Снимка: Tialoto

Няколко седмици след обявяване на извънредното положение у нас, специализираните маски с филтър, които са с по-високо ниво на защита, все още се намират трудно из аптеките. Доста фирми започнаха да шият по поръчка, според световните изисквания, но много хора все още не могат да си закупят такива. От друга страна, текстилните маски, които се предлагат в интернет, са със завишени цени. Това накара по-сръчните българи, които си стоят #ОтговорниВкъщи, да седнат пред шевните машини и да си ушият сами, за да предпазят своите семейства.

Според препоръките на Световната здравна организация, носенето на маските не е ефективно, ако човек е здрав или не се грижи за болен. По последни данни, неправилното използване на предпазна маска или погрешното ѝ поставяне, увеличава риска от инфекция. Въпреки това, когато пазаруваме или ни се налага да отидем на място, където има повече хора – като в метрото и масовия градски транспорт, е наложително да сме с предпазни средства, защото коронавирусът се предава по въздушно-капков път.

„Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките“, коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Какви материали са ви необходими, за да си ушиете предпазна маска у дома?

Хубаво е да си изработите маска от два или три пласта, която да перете, гладите и използвате многократно. Има редица изследвания, които показват, че някои тъкани пропускат по-лесно частиците в сравнение с други. Ето защо е препоръчително да изберете по-плътен памук или полиестер, от който да ушиете основната част, а в средата да поставите изсушена мокра кърпа, няколко пласта марля или хартия от торбичка за прахосмукачка, филтър за кафемашина или климатик. За последните има доказателства, че могат да спрат голяма част от частиците.

Най-добрият вариант е да използвате нетъкан текстил, защото той е хидрофобен и няма да допусне просмукването на влага.

Освен различните видове плат и филтри, които да поставите в специално изработения джоб в средата, ще ви трябват конци и два ластика.

как да

Снимка: Tialoto.bg

Как да си ушиете предпазна маска у дома?

Самата кройка също е много важна. Най-популярните типове маски са медицинските (с набрана част) и работническите (платът захлупва носа), чиито размери се различават според различните възрасти.

как да

Снимка: IStockphoto

Медицинска маска

За да може маската да ви пасне на лицето и да не ви е широка или прекалено тясна, измерете разстоянието от слепоочие до слепоочие. После от очите до 4 см под брадичката. След това изрежете два правоъгълника от подбрания от вас пласт. Между тях поставете изсушените мокри кърпи или филтъра, който сте намерили. След това ги зашийте на машината, като направите 3-4 набирания (прихлупвания) на разстояние от около 2 см. Пришийте ластиците от двете страни.

Ако сте по-схватливи, може и да зашиете двата пласта така, че да оставите дупка от горната част (джоб), в която всеки път да поставяте филтъра и да го сменяте преди пране.

Работническа маска 

Този тип маска се шие по-трудно. Важно е да очертаете добре плата по кройката, като оставите от всички страни по 1 см, за да съедините отделните части. 

За двойна маска ви трябват четири еднакви парчета, които да се пришият две по две. 

кройка за

Източник: Craftpassion

За по-голяма яснота вижте отделните стъпки във видеото: 

Препоръките на СЗО за правилно използване на маската:

– Преди да докоснете и да си сложите маската почистете ръцете с втриване на дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода;

– Уверете се, че правилната страна на маската е обърната навън;

– Огледайте за наличие на дупки;

– Покрийте устата и носа с маската като се уверите, че няма пролуки между лицето и маската;

– Издърпайте дъното на маската така, че да покрива устата и брадичката;

– Избягвайте да докосвате маската докато я използвате. Ако го правите, почистете ръцете си с разтриване на дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода;

– Сменете маската с нова веднага след като стане влажна (най-добрият вариант е на всеки 1-2 часа в зависимост от материята).

– Перете маската на 60 градуса, с подходящ препарат. След като е добре изсъхнала, пригладете я с ютия и от двете страни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Лили ( преди 4 години )
Имам от първия тип, но я нося само като излизам за кратко. Не знам колко предпазва, но съм по-спокойна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар