IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най- добрият начин да намалите мазнините в областта на корема

6 март 2012 10 15

Комбинация от два метода ви гарантира здраве и стегнат корем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Желанието ни да намалим мазнините в областта на корема обикновено е породено от чисто естетически причини, но не винаги се замисляме за това, че има и медицински такива. Те обикновено остават на заден план и водещ е стремежът ни да изглеждаме добре.

Излишните подкожни мазнини в областта на корема често са признак за високо ниво на висцерална мазнина. Този вид мазнини се смята за най-проблемният, тъй като се отлага в абдоминалната област (корема), в и около виталните органи (като черен дроб и сърце) и е много различен от подкожните мазнини. Повишеното ниво на висцерални мазнини е предпоставка за развитие на инсулинова резистентност, сърдечни болести, диабет 2-ри тип и някои видове рак.

Наскоро американски учени проведоха изследвания, свързани с ефективността на два различни метода за намаляване на мазнините в областта на корема - единият е базиран само на използването на упражнения за корем, докато другият включва аеробна тренировка. Обособени са две групи участници, които в продължение на шест седмици тренират по двата метода.

На участниците в първата група са дадени седем упражнения за корем, които те трябва да изпълняват пет дни в седмицата за период от шест седмици. В началото и в края на експеримента са измерени антропометричните им данни, определен е техният соматотип и е измерена мазнината в областта на корема. Упражненията, които са заложени са: обикновена коремна преса със сгънати колене, странична коремна преса, повдигане на краката от лег, странични наклони, коремни преси върху швейцарска топка, извъртания встрани върху топка и къси коремни преси.

Шест седмици след началото на експеримента е установено, че има значително увеличение както по отношение на силата на мускулите на корема, така и по отношение на тяхната издръжливост. Това обаче по никакъв начин не променило количеството на висцералната мазнина. Ето защо учените препоръчали включването на аеробни упражнения и дейности, които да подпомогнат намаляването на мазнините.

При трениращите по вторият метод, а именно - без изолирани упражнения за мускулите на корема, се набляга само на аеробното натоварване (бягане и колоездене). В резултат на това се установява значително намаляване на мазнините в областта на корема. Оказва се, че този ефект не може да бъде постигнат само с помощта на коремните упражнения. Интересното обаче е, че при използването на аеробна тренировка значително се намалява нивото на триглицеридите в кръвта, както и се повлиява инсулиновата резистентност. Ето защо най- добър ефект бихте могли да получите при комбиниране на двата метода.

В заключение мога да кажа, че според мен най-добрият вариант за намаляване на мазнините на корема, е правилният начин на хранене, съчетан с аеробна тренировка (бързо ходене, тичане, колоездене) и допълнен от набор силови упражнения за корем (коремни преси, планк). Това е начинът да засилите коремната мускулатура и да намалите мазнините в тази област. Не е за пренебрегване и фактът, че така ще намалите риска от развитие на множество опасни болести.

Автор: Кирил Любенов, треньор по кросфит в Cfit Bulgaria (Кросфит България) ; www.crossfit.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Аз ( преди 12 години )
Не е номера да правиш от всичко по много, а да знаеш какво правиш и как се храниш...плюс самодисциплина...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Pate ( преди 12 години )
До страшен извод достигнахте- най-доброто е да правите от всичко по много и не яжте ако може.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
От мен ( преди 12 години )
Коремчето е мъка голяма... Полезни неща намерих тук, но дисциплината....дисциплината ми е проблемът
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар