IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за бързо облекчаване на мускулната треска

28 март 2012 10 00

...защото започва сезона на подготовката за плажа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки, който рязко е увеличавал физическото натоварване, познава неприятното усещане в мускулите, наречено „мускулна треска". Тя се появява малко след края на тренировката и обикновено продължава един-два дена.

Причината за болката в мускулите са микроскопичните разкъсвания на мускулните фибри, които се получават при голямо натоварване. Това състояние не се смята за травма и обикновено тялото успява да се възстанови бързо, ако бъдат спазени някои условия. Ето кои са те:

1. Активно възстановяване. Проучванията показват, че в дните след появата на мускулна треска е добре да се правят нискоинтензивни аеробни упражнения, които ускоряват циркулацията на кръвта, а това облекчава болката.

2. Спортен масаж. Той има благотворен ефект върху намаляване на отока на мускулите и болката в тях.

3. Студен душ или поставяне на лед. Много атлети твърдят, че този метод им помага да се справят с мускулната треска.

4. Третиране на болезнените мускули в тялото с топлина. Ако студеният душ не е помогнал и мускулната треска продължи повече от два-три дена, опитайте да загреете тези части на тялото, за да помогнете на мускулите да релаксират.

5. Стречинг. Изследванията не доказват съществен ефект на разтягането върху мускулната треска, но някои участници в проучванията докладват, че се чувстват по-добре след стречинг.

6. Задължително правете загрявка преди всяка тренировка, за да предотвратите появата на мускулна треска.

7. Хранете се здравословно и балансирано, за да дадете на тялото си необходимите хранителни вещества (протеини, въглехидрати от пълнозърнести продукти, антиоксиданти от плодовете и тъмнозелените листни зеленчуци) да изгради наново скъсаните мускулни влакна по-бързо.

Ако въпреки взетите мерки, все още чувствате болки 7 дена след тренировката, отидете на лекарски преглед, за да се установи дали нямате сериозна травма.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

( преди 12 години )
5 чудеса върши аспирина. всичко зависи от тренировката :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Fori ( преди 12 години )
Таблетка Аспирин преди тренировка върши чудеса!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар