IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорт по време на настинка - полезно или вредно?

3 юли 2012 06 40

Опасно ли е да спортувате, когато сте болни?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Опасно ли е да спортувате, когато сте болни?

Когато усетите симптомите на настинка или грип е много по-добре да си останете вкъщи и да си почивате. Ако сте запален фитнес маниак, ще ви бъде трудно да си вземете няколко почивни дни от залата за тренировки, защото ще изгубите част от формата си. Но все пак заслужава ли си да се мъчите?

В първите дни, когато започнете да се разболявате, може би все пак ще успеете да си направите своята обичайна тренировка и дори можете да „пресечете" заболяването, но има опасност и да го влошите

Истината се крие във вашите симптоми, твърди д-р Нийл Шахтър, директор на Mount Sinai Medical Center в Ню Йорк.
Ето и какво казва по тази тема д-р Шахтър:

Пропуснете тренировката си, ако вашите симптоми са в областта и под нивото на шията - кашлица, болки в тялото, изтощение, стомашно-чревни проблеми, треска. В този случай се нуждаете от почивка, а една тренировка може да влоши и забави имунната ви система и да изостри симптомите ви.
 

Идете на тренировка, ако вашите симптоми, образно казано, са над шията ви – хрема, кихане, запушен нос, сълзене от очите и дори болки в гърлото. Спорът в тези случаи може да ви накара да се почувствате по-добре. Активността може да помогне на синусите ви да се прочистят от секретите. Дори можете да съкратите продължителността на въпросните симптоми.

Все пак, ако не сте напълно здрав, но имате достатъчно енергия да спортувате, опитайте се да не прекалявате, следвайки обичайната си рутина и натоварване.

Спазвайте тези три правила:

Правило № 1: Направете тренировка на закрито.
Спортувайте у дома или във фитнес залата и избягвайте студеното време, което може да влоши вашите симптоми. „Студеният, сух въздух атакува синусите и възпаленото гърло директно", казва Шахтър.
Ако тренирате в залата, бъдете внимателни да не заразите и другите посетители с вашите микроби. Почиствайте всеки уред, до който се докосвате с течност на спиртна основа (например спирт). Можете да го носите във вашия спортен сак.

Правило № 2: Бъдете по-снизходителни към себе си.
Когато сте на път да се разболеете дори и леко, имайте предвид, че в организма ви циркулират токсини. Така че свалете поне с една степен сложността на обичайната си тренировка. Например, ако обикновено тичате по 30-минути на пътеката, заместете бягането с бързо ходене.
Ако правите кардио тренировки, този път заложете на йогата и стречинга.

Правило № 3: Трябва да знаете кога да спрете.
Слушайте тялото си и приемайте неговите ограничения. Ако се почувствате уморени или вашите симптоми започнат да се влошават, значи е време да сложите край на вашата тренировка.
 

Ето и няколко конкретни симптоми, че е време за почивка:
Кашлицата ви започва да се усилва.
Започвате да чувствате силно изтощение.
Изпитвате недостиг на въздух.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари