IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко време след тренировка трябва да се къпете

13 октомври 2018 10 45

Не бързайте с душа, защото...

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

След изтощителна тренировка първото, за което си мислите, е студен душ. Той не само ще измие потта от тялото ви, но е и като балсам за уморените ви мускули. Душът след спорт е задължителен, ала като всяко друго нещо, трябва да се прави по определен „правилник“.

И макар студеният душ да изглежда много примамлив, трябва да изчакате поне 20 минути преди да се пъхнете под водната струя.

Каква е причината?

След тренировка е важно да разтегнете качествено. За разлика от загрявката този път трябва да правите плавни и бавни упражнения, с които да разтегнете натоварените мускули и да успокоите пулса. Паралелно с това се нормализира и температурата на тялото. Съвети:

• Изчакайте около 20-30 мин с душа, за да може да спрете да се потите и след това да се измиете и ароматизирате.

• Хубаво е също така да ползвате памучна кърпа, а не такава от синтетични материи, тъй като кожата ви след душ е по-чувствителна.

• Избършете се внимателно с кърпа, преди да се облечете, за да не задържате влага, която да подразни кожата и да се превърне в източник на бактерии.

• Тъй като сте тренирали и вкарвате кислород в тялото не само през носа и устата, а и през порите на тялото, не бързайте да се обличате от главата до петите. Не обличайте тесни дрехи и заложете на естествени материи, които не дразнят кожата, не притискат мускулите и дават шанс на тялото да диша.

• Хидратирайте не само кожата с подходящ сапун/душгел, а и тялото отвътре. Изпийте поне 1-2 водни чаши с вода и при нужда изпийте аспирин или някаква тонизираща напитка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари