IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната изолация – изпитание за връзката

11 април 2020 21 00

Сега се нуждаем от прегръдка и думите „Обичам те!“

IStockphoto

„Обичам те! Всичко ще бъде наред!“. През последните дни имаме острата нужда да чуем тези думи от своите близки, с много от които сме разделени. Докато сме изолирани у дома, за да се предпазим, повече от всякога копнеем за прегръдка, но обстоятелствата при някои не позволяват това. Тези дни имаме нужда от човек до себе си, който да ни успокои и покаже, че го е грижа за нас! Но колко от нас имат такъв?

Много двойки ще си кажат хиляди пъти „Обичам те“ по време на пандемията, а други тепърва ще се преоткриват като такива. Ако наскоро сте започнали да излизате с някого, сега е моментът да прецените какво изпитва той/тя към вас, коментират психолози пред „PopSugar“.

Връзката между двама души може да потръгне, ако те не живеят заедно, както е сега, заради коронавируса, смятат експертите. Причината е, че стоенето вкъщи, на отделни места, ще ги накара да общуват повече помежду си и да се търсят, за да споделят как е минал денят им. Постепенно ще намерят много сходни неща и теми, по които могат да говорят с часове.

А дали, ако някой чуе „Обичам те“, а отскоро има връзка, то то ще е истинско?! Според проучванията, такива критични моменти са именно онова, което кара хората да изричат на глас какво чувстват. Е, има и случаи, в които го правят от страх, че ще останат сами.

Кога е най-подходящото време за първото „Обичам те“?

обичам те

IStockphoto

По данни на проучване на „Zencare“, обхващащо 1 000 души, по-голяма част от двойките изричат тези слова през първите 3 месеца от връзката – 55%. Една четвърт от тях са посочили, че са казали „обичам те“ до два месеца от началото на отношенията, докато други 20% са го направили след втория или третия месец.

Интересен е фактът, че други 20% от анкетираните са отговорили, че са изчакали с думите и са ги изрекли чак към петия месец от връзката.

Двойките, които по-рано са признали чувствата си, са посочили и че са по-щастливи. Докато тези, които са го направили към петия месец, не са от най-щастливите. Разбира се, всеки има различно виждане за щастие.

Според психолога Шула Меламед, не са важни толкова думите, колкото това какво наистина изпитвате. Тя е на мнение, че в момента хората наистина имат по-голяма нужда от подкрепата и думите „обичам те“ от любимия човек, но те трябва да бъдат казани от сърце, а не под натиска на сложната ситуация.

маска, грижа

IStockphoto

Ако говорите открито с половинката си за ситуацията около коронавируса, ако си помагате взаимно (макар и по телефона) и поддържате връзка независимо, че сте разделени, това е ясен знак, че отношенията ви ще потръгнат.

Според психолозите, правенето на планове по време на пандемия не е препоръчително – картината е неясна и не се знае докога ще стоим по домовете си, но пък може да ви помогне да разберете какви са намеренията на новия ви партньор, например. Ако той се интересува как сте и ви помага да не изпадате в депресивно състояние, ако ви разказва къде би искал да си почивате лятото или кои места желае да посети с вас, то той наистина държи на вашата връзка.

Социалната изолация е онова, от което всеки има нужда, за да осмисли своята връзка и да започне да цени малките неща, с които е свързана тя.

Известни личности зоват: Стойте си вкъщи!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари