IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Met Gala 2023 – в чест на Карл Лагерфелд

3 октомври 2022 14 30

Новата тема за най-голямото модно събитие вече е известна

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Работата на покойния немски моден дизайнер Карл Лагерфелд ще бъде почетена на следващата Met Gala през 2023 година.

Организаторите на ежегодното събитие в подкрепа на Института за костюми на музея за изкуства „Метрополитън“ обявиха темата преди дни на специална пресконференция от фотостудиото на Лагерфелд във Франция. Официално озаглавена „Карл Лагерфелд: Линия на красотата“, изложбата ще покаже около 150 от най-великите тоалети на дизайнера през неговата плодотворна шест десетилетна кариера. Ще бъдат включени дизайни, които той е правил за марки като Balmain, Patou, Chloe, Fendi, Chanel и своя едноименен лейбъл.

Повечето тоалети ще бъдат придружени от някои от емблематичните скици на Лагерфелд от неговата лична колекция. Според източници, чертежите са били начинът, по който дизайнерът е общувал със своите асистенти по дизайна. Именно това е вдъхновило главния куратор на Института да оформи темата за следващата Met Gala.

„Всеки един дизайн в живота му беше скица. И когато видях рисунките, си помислих, че те са толкова очарователни, причудливи и импресионистични. Но това, което не бях разбрал преди това, беше, че те съдържаха наистина точна информация за всичко – от линията на рамото до дължината на ръкава. И неговият екип знаеше точно какво означава тази линия или какво означаваха тези точки и можеха да създадат тоалета“, казва Андрю Болтън пред CNN.

Met Gala се провежда всяка година в първия понеделник на май и е едно от най-дългоочакваните модни събития на годината. Известно като моден еквивалент на наградите „Оскар“, стилната феерия се организира с цел набиране на средства за Института за костюми на музея „Метрополитън“. Той носи името на Ана Уинтур, която е председател на галата от 1995 година.

Събитието е достъпно само с покани и привлича нетърпеливите погледи на търсачите на стил и модните критици, които чакат в захлас да видят какво са измислили дизайнерите и звездите за вечерта. „Знаменитостите, дизайнерите и марките са предизвикани да създадат тоалети, които служат както като модно изявление, така и като почит към концепцията“, казват от Vogue.

Въпреки че Met Gala датира още от 1948 година, едва през 70-те тя започва да концентрира експонатите си около определена тема. През годините събитието се е провеждало под различен наслов, включително „Camp: Бележки за мода“ през 2020, представяйки екстремни, кичозни визии, и „В Америка: Лексикон на модата“ през 2021 година, който отдаде почит на изразителните качества на модата в САЩ.

Темата на миналогодишната Met Gala беше „В Америка: Антология на модата“, като дрескодът беше позлатен блясък, насочен към периода между 1870 и 1890 година, известен като Позлатената ера на Ню Йорк. До този момент водещи на събитието са били звезди като Лейди Гага, Блейк Лайвли, Райън Рейнолдс, Лин-Мануел Миранда, Мерил Стрийп, Риана и Амал Клуни.

Карл Лагерфелд беше емблематична фигура в модната индустрия, известен с характерния си черен костюм, ръкавици, слънчеви очила и дългата бяла конска опашка. Преди смъртта си той каза, че никога няма да спре да работи, споделяйки пред New York Times, че ще умре на сцената. И точно като предшественика си, Габриел Шанел, която почина по време на работата по следващата си колекция, Лагерфелд също работи до самия край.

По време на последното си дефиле в Париж през януари 2019 година, той не излезе да се поклони пред публиката, но все пак проектира показаната колекция и дори даде инструкции на екипите си в марката Fendi за есенната линия.

Освен с моден дизайн, Лагерфелд се е занимавал и с фотография, видеорежисура, като е създавал всички рекламни кампании за марките, в които е работил. Той снима своите музи и работи с всеки топмодел и актриса в индустрията, включително Клаудия Шифър, Кристен Стюарт и безброй други дами.

Met Gala 2023 е насрочена за 1 май. Изложбата ще бъде достъпна за публиката от 5 май до 16 юли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари