IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

106-годишната Апо Уанг-Од е най-възрастният човек на корицата на Vogue

4 април 2023 12 30

Годините наистина не са граница

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Тя е от Филипините и е татуист. На 106 години е и създава история като най-възрастният човек на корицата на Vogue. Името ѝ е Апо Уанг-Од и бележи априлският брой на филипинското подразделение на модната библия.

Преди няколко дни от филипинския Vogue показаха корицата си за април и така Уанг-Од влезе в историята като най-възрастният модел, заставал на предните страници на списанието. Досега този рекорд се държеше от актрисата Джуди Денч, която беше пред камерите на Vogue през 2020 година, когато беше на 85 години.

Уанг-Од е от малкото планинско село Бускалан във Филипините и се смята за най-стария мамбабаток – традиционен татуист в страната. Тя става известна с овладяването на 1000-годишна техника за татуиране, наречена „баток“, която използва традиционен метод на потупване с помощта на сажди от въглен и остра пръчка. Започва да изучава метода от баща си, когато е само на 15 години. Тя също така използва трън от помело и вода за създаването на уникални по рода си татуировки.

Постепенно Уанг-Од, позната и като Мария Огай, започва да става изключително популярна в социалните мрежи и да привлича туристи и местни почитатели на татуирането в малкия си град, намиращ се на 15 часа от столицата Манила.

„Мария Огай символизира силата и красотата на филипинския дух. Провъзгласена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето калинга – означаващи сила, храброст и красота – върху кожата на хиляди хора, които са дошли да се поклонят в Бускалан“, пише филипинският Vogue.

Произхождайки от провинция Калинга в планинския район на северните Филипини, Уанг-Од е член на местното племе бутбут. На 15 години тя нарушава традицията, като става първата жена, която практикува баток или изкуство за татуиране, което по-рано се практикувало само от мъже членове на племето. Изкуството може да се предава само на кръвни роднини, като Уанг-Од от няколко години обучава своите внучки Елянг Уигън и Грейс Паликас.

Иман празнува остаряването си – на корицата на Vogue

В профила си за Уанг-Од, от Vogue я хвалят за поддържането на традицията, която е била изправена пред изчезване след няколко години на колонизация.

„В онези дни немаркираните жени се смятаха за несъвършени, нежелани. Когато обаче американските католически мисионери идват и построяват училища в Калинга, селските момичета били карани да покриват ръцете си с дълги ръкави. Татуирането се превръща в срам и така все по-малко момичета продължавали традицията, тъй като западните концепции за красота и уважение започнали да проникват в културата“, пише още в списанието.

Уанг-Од вече не прави сложни татуировки, само се подписва с три точки, след като избраното произведение на изкуството е направено от нейните чираци. С тях тя представлява себе си, Грейс и Елянг, съчетавайки безкрайността и продължението на традицията.

Крис Дженър се сдоби с първата си корица на списание Vogue

Неувяхващата красота на Паулина Порижкова – на корицата на Vogue

През 2017 година Уанг-Од дава интервю пред CNN, в което казва, че всичките ѝ приятели, практикуващи изкуството за татуиране, вече ги няма. „Аз съм последната жива, която прави тези татуировки. Но не се страхувам, че традицията ще си отиде, защото обучавам следващите майстори в практиката“, казва още тя. Допълва, че традицията ще продължи докато хората идват да си правят татуировки.

Главният редактор на филипинския Vogue Беа Валдес казва, че от екипа на изданието единодушно са решили именно Уанг-Од да бъде на корицата. „Чувстваме, че тя представлява нашите идеали за това какво е красиво в нашата филипинска култура. Вярваме, че концепцията за красота трябва да се развива и да включва разнообразни и всеобхватни лица и форми. Това, за което се надяваме да говорим повече, е красотата на човечеството“, допълва той.

От своя страна, Уанг-Од обещава на туристите и местните посетители, че ще продължава да участва в процеса на татуиране докато очите ѝ позволят.

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари