IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е липосукция и служи ли за отслабване?

14 февруари 2020 14 30

Процедурата е с продължителност около 1-2 часа

Снимка: iStock

Липосукцията е медицинска намеса, която премахва допълнителната мазнина от тялото ви. Започва да се практикува през 80-те години на миналия век и постепенно се превръща в една от най-популярните пластични операции в света.

В повечето случаи процедурата е доста скъпа и не се покрива от здравната ви осигуровка. Хората се подлагат на нея най-често, когато диетата или упражненията, които са избрали, не са премахнали излишните мазнини около някои части на тялото.

Ако решите да заложите на такъв метод, има някои неща, които трябва да знаете.

Как работи липосукцията?

Процедурата отнема около 1 до 2 часа и се прави по-скоро от козметична гледна точка. Хората, които се подлагат на тази операция, не се опитват да загубят големи количества от теглото си, а по-скоро да оформят тялото си.

Някои от най-честите места, на които се прави липосукция, са коремът, бедрата, дупето, ръцете, горната част на врата, която се намира точно под брадичката. В зависимост къде точно изберете, упойката може да бъде местна или цялостна.

липосукция iStock

Снимка: iStock

След това хирурзите инжектират в зоната на операцията смес, съдържаща физиологичен разтвор, лекарство с изтръпващ ефект и лекарство, което намалява кървенето. Това се прави, за да може кожата и мазнините да се отделят от важни структури като мускулите и кръвоносните съдове, така че да не се повредят по време на процеса на засмукване.

Във втората фаза от операцията, лекарите използват дълъг метален инструмент, наречен канюла, който вкарват под кожата ви. Той служи за вакуумиране на мазнините. По време на този процес, хирурзите също така могат да използват и по-малка канюла, за да отстранят мазнините в близки райони около главната цел и да постигнат по-естествено и гладко очертание на фигурата ви.

липосукция iStock

Снимка: iStock

След като мазнините, които искате да се отстранят, ги няма вече в тялото ви, те могат да бъдат изхвърлени или да бъдат инжектирани в друга ваша част – гърди, дупе или лице. След липосукцията, най-вероятно вашият лекар ще ви препоръча да носите временна лента над засегнатата зона, за да помогнете на кожата да заздравее по-бързо.

Колко е болезнена операцията?

Независимо дали сте будни или не по време на липосукцията, не трябва да чувствате абсолютно нищо. Възстановителният процес също трябва да премине доста гладко. След операцията най-вероятно ще чувствате болка подобна на мускулна треска.

„Нивото на болка е между 2 и 3 по десетобалната система“, казва козметичният хирург д-р Марко Пелоси пред „Insider“. Според него, можете да се върнете към нормалните си задължения след 3 дни.

Ако продължавате да изпитвате болка дълго време в зоната, където канюлата е проникнала под кожата, трябва веднага да се свържете с вашия хирург.

Служи ли за отслабване?

Според експерти, не трябва да използвате липосукцията като алтернатива за отслабване. Лекарите препоръчват първоначално да се насочите към здравословен хранителен режим и упражнения и след това да се подложите на операцията, ако някои от частите на тялото ви са увиснали и не ви харесват.

липосукция iStock

Снимка: iStock

Проучвания показват, че хората, които са използвали липосукцията само като козметичен вариант, имат по-голям шанс да задържат фигурата си и да не позволяват мазнините да се завърнат в частите, от които са били изсмукани.

Сподели своята валентинка!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари