IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крият салоните за маникюр?

5 март 2020 09 00

Може да се заразите с гъбички

IStockphoto

Посещението на салона за маникюр е най-бързият начин да се сдобиете с хубави нокти. Имате записан час, отивате, сядате на столчето и се оставяте на професионалистите. Няма да се нервирате с оформянето, лакирането и декорирането у дома.Разбира се, това си има цена, като понякога не говорим само за финанси, а и отражение върху здравето.

Подрязването, отстраняването на кутикулите, почистването на стария гел лак или пиленето на ноктите, трябва да се извърши много внимателно. Затова много жени търсят услугите на маникюриста, но това не им гарантира, че всичко ще е наред на 100%. Понякога едно ходене в салона може да ви зарази с инфекция, която да лекувате дълго време.

Кои са рисковете за здравето от посещението в салона за маникюр?

маникюр, червени

Pixabay

1. Гъбички по ноктите

Както всеки вкъщи трябва да си има собствена нокторезачка и да не я споделя с останалите членове от семейството, така и в салона инструментите и ваните за крака, които се ползват, трябва да са много добре почистени.

Ако няма добра хигиена, разпространението на инфекция става много лесно. Преди вас някой, който е имал гъбички, е ползвал услугите на маникюриста. Ако той не е взел необходимите мерки и не е дезинфекцирал добре инструментите, то вие също може да се заразите.

Онихомикозата или гъбичките, е едно от най-често срещаните заболявания по ноктите. То води до промяна на структурата на нокътната плочка. Тя може да промени цвета си, да се удебели, а след време и да се разруши.

2. Наранявания, водещи до по-лесното заразяване с бактерии

Когато специалистът реже кожичките ви с нокторезачка или специална ножичка, понякога се получават леки наранявания, в които бактериите попадат и инфекцията е налице. Появяват се и леки пукнатини при избутване и отрязване на кутикулите, най-често поради погрешни движения.

Препоръчително е всички инструменти, които маникюристът използва, да се стерилизират за поне 20-30 минути. Друг е въпросът, че е трудно да проверите дали това е направено, след като отидете в салона.

За да избегнете инфекция, е необходимо всички инструменти, използвани в салона за нокти, да се стерилизират за около 20-30 минути. Пинсетите, пилите, ножиците и други, трябва да се обработват и със специални препарати.

лак за

Pixabay

3. Дразнене на дихателните пътища

Ацетонът и разни разтворители, които се използват много често в салоните за красота, са вредни за дихателната система. Силната миризма причинява проблеми с дишането и може да бъде повод за появата на астма.

За да не се задъхвате и да не кашляте, не бива да вдишвате съставки като формалдехид, толуен и дибутилфталат, някои от които все още се срещат. Това до някаква степен е свързано и с вентилацията в помещението, в което си правите маникюра.

4. Излагане на UV лъчи

Така наречените „печки“ за нокти „изпичат“ по-бързо гел лака и спестяват доста време, но крият своите опасности. Подобно на рентгените в болниците, тези уреди излъчват лъчи, които могат да увредят клетките в организма. UV лъчи, идващи от лампите са способни и да увредят кожата на ръцете.

Въпреки че няма кой знае какви изследвания в тази насока, се смята, че между 8 и 14 посещения в салона за маникюр, при които лакът се пече, са достатъчни, за да увредят ДНК-то на кожата и причинят рак.

пилене на

IStockphoto

5. Пожълтяване на ноктите

Невинаги промяната на цвета на ноктите е знак за липса на достатъчно хранителни вещества. Ако последния път в салона са ви поставили некачествен лак, той бързо ще ги увреди и те ще станат по-жълти и разслоени.

При подобен проблем може да се правят ванички с лимон и водороден пероксид, но консултацията със специалист е наложителна тъй като много токсични съставки променят ноктите и се налага по-специфично лечение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

la petite folie ( преди 3 години )
всяка що годе грамотна жена може да си вземе и да си направи маникюр, защото онихомикозата по ноктите се лепва за секуни а лекува единствено вътрешно с доста силни препарати. Това,че нямате посещаемост, се дължи единствено на самите вас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 4 години )
Статията е смешна.. Измишльотина. .. Проверявайте я тая информация, преди да пишете глупости.. Излагате се!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Аз ( преди 4 години )
Опитвате се да сте интересни и да събирате читатели, но всеки който е поне малко запознат с материята, ще ви се подиграва. Освен ако не сте запусната злобна леля и не искате и другите жени да ходят като слугини в ръцете.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Маникюрист ( преди 4 години )
Автора на тази статия дали се замисля защо маникюристите се обучават преди да започнат да работят? Като не сте запознати не пишете глупости!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 4 години )
ПЪЛНА ГЛУПОСТ! Използвам силни дезинфектанти!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 4 години )
Вие просто си чешете езика.На идея си нямате колко силни дезинфектанти използваме.За дезинфекция на хирургични инструменти.Не сте много запозната и компетентна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
9 ( преди 4 години )
Какво се опитвате да кажете с това на хората.Не ходете на маникюр.Защо?А забравихте Корона вирус.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар