IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подготвите кожата си за есента?

13 август 2020 16 30

Време е да кажем сбогом на топлото време

Снимка: Pixabay

Постепенно летните температури и омарната влажност се превръщат в по-ранни залези, по-хладен и по-сух въздух. Вече усещаме, че настъпва промяна в сезона, а тя ще се отрази най-много върху кожата ни. 

„Кожата ни е първата и най-важна бариера между организма и външния свят“, казва дерматологът д-р Лоръл Джераити пред InStyle. Добавя, че с понижаването на температурите и намаляването на влажността, кожата е един от първите органи, които усещат тази промяна. Тя започва да става по-суха, по-крехка, по-люспеста и по-раздразнителна. 

Есента и зимата са най-благоприятното време за развития на екзема, псориазис и други кожни заболявания. За да запазите визията си сияеща и кожата си здрава, трябва да следвате няколко правила, които дерматолозите препоръчват.

Защо кожата се изсушава през есента?

„През есента и особено през зимата, намаляването на влажността, по-хладното време, по-горещите душове и отоплителните уреди у дома или във офиса, изсушават кожата и увреждат кожната бариера“, обяснява д-р Мелиса Левин. Това води до пукнатини във външния слой на кожата, загуба на хидратация и в крайна сметка до възпаление.

кожа, студ

Снимка: Pexels

За да се предотвратят тези отрицателни сезонни ефекти, трябва да подсилите хидратацията на кожата, за да укрепите кожната бариера. Д-р Левин препоръчва използването на продукти, богати на холестерол, мастни киселини и серамиди. 

Защо трябва да променяме грижата за кожата?

Границата между лятото и есента е много малка. Един ден ви трябва къс ръкав, а на другия търсите горна дреха, която да ви предпази от хладния въздух. Все пак, има няколко неща, за които трябва да внимавате, за да започнете плавния преход между двата сезона. 

Според дерматолога д-р Диан Дейвис, трябва да наблюдавате кога посягате за нещо връхно, когато излизате навън. Ако това се случва все по-често, това е знак, че трябва да промените и начина, по който се грижите за кожата си. Малко по-рискован ход е да прецените, че сезонът се променя, когато вече виждате дъха си.

акне, лоша

Снимка: Pixabay

Най-важното обаче е да слушате внимателно тялото си. „На някои пациенти с чувствителна или изключително суха кожа може да им се наложи да направят промяната много по-рано от тези с мазна кожа“, обяснява д-р Дейвис.

Стъпка номер 1: Почистващи препарати

Почистващите препарати, които образуват пяна и помагат за контролирането на омазняването, са богатство през летните месеци. През зимата обаче, когато във въздуха има по-малко влага и кожата се омазнява по-често, тези продукти се превръщат в огромен враг. Почистващи препарати, които премахват естествените масла от кожата, ще я направят още по-суха.

През есента и зимата трябва да заложите на продукти, които не са фокусирани върху третирането на акне. Оглеждайте се за тези, които съдържат салицилова киселина и бензоилов пероксид и ги оставете за следващото лято.

Стъпка номер 2: Овлажнители

По време на най-горещите дни от лятото един лек лосион или тонизиращ крем е достатъчен, за да поддържате кожата хидратирана и еластична. Щом температурата падне, нещата стават малко по-трудни. Поддържането на добра кожна хидратация по време на студения период е основно правило за красота.

За да си изградите защита срещу суха кожа, изберете богат, кремообразуващ овлажнител с оклузивни съставки. „Така ще успеете да запечатате водата вътре в кожата“, казва д-р Левин. Препоръчителни са съставки като глицерин, серамиди и ниацин.

алое вера,

Снимка: Pixabay

За по-сухите типове кожа и тези, склонни към екземи и псориазис, се препоръчват по-тежки кремове и мехлеми, съдържащи вазелин. За да засилите абсорбирането от страна на кожата, дерматолозите препоръчват първо да почистите добре зоната и след това да се намажете. Хубаво е кожата да е влажна, за да се получи максимална хидратация.

Стъпка номер 3: Серуми

За да сте още по-силни срещу дехидратацията, хубаво е да нанесете и подхранващ серум. Той ще помогне за възстановяването на загубената влага, осигурявайки ви дългосрочна хидратация и гладка кожа.

Нанесете серума върху влажна кожа след почистване и преди овлажнителя.

Стъпка номер 4: Слънцезащитен крем

„Освен ако не карате ски, не спортувате или не играете голф през зимните дни, или пък не живеете в южна държава, то тогава нямате голяма нужда от слънцезащитен крем с висок фактор“, казва д-р Герайт. 

слънцезащитен крем

Снимка: Pixabay

Все пак е добре да имате една тубичка с нисък фактор в чантата си. Дори и да не усещате, UV лъчите успяват да проникнат в дермата на кожата, разграждайки колаген и еластин, което допринася за появата на слънчеви петна и набръчкване. Това, което е още по-лошо е, че през зимата трудно се усеща ефектът на слънцето, защото е по-студено и топлината ни харесва.

„През хладните месеци заложете на слънцезащитен крем с широк спектър“, казва д-р Герайт. 

Стъпка номер 5: Ексфолианти

Хората с чувствителен тип кожа трябва да са особено внимателни с дразнещи съставки като алфа- и бета-хидрокси киселини, ретиноиди и тонери. Тъй като кожата е по-склонна към възпаление през студените месеци, д-р Дейвис препоръчва да се откажете от честото ексфолиране. 

Преминете на два-три пъти седмично и го правете внимателно, за да не дехидратирате още повече кожата си. Също така е по-добре да смените летния си ексфолиант с нещо по-леко и не толкова агресивно. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари