IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина, по които да разберете дали се грижите правилно за кожата си

29 август 2020 15 00

Дали си помагате, или си вредите

Снимка: iStock

Купуването на много козметични продукти може би ви се струва правилен ход, ако имате мазна кожа и такава, склонна към акне. Тези проблеми са изключително неприятни и искаме да се справим с тях по най-бързия начин. Понякога обаче тази стратегия е всъщност само харчене на пари, които може да спестите за нещо по-важно.

Дерматологът д-р Мелани Палм казва, че отнема приблизително 3 до 4 месеца, за да видите пълните резултати от продуктите ви за грижа за кожата. Нейни колеги пък споделят три основни фактора, по които да разберете, че върите по правилния пък към съвършенството.

Кожата ви е хидратирана, но не е мазна

Хидратацията е от решаващо значение за способността на кожата да изглежда здрава. Всички знаем, че свръхпроизводството на мазнини може да доведо до пъпки, но много малко от нас са наясно, че сухотата води до същия проблем. Овлажняването на лицето и поддържането на достатъчна хидратация може да намали риска то сухота или омазняване. 

Козметичният дерматолог д-р Хайди Уолдорф казва пред Insider, че ако кожата ви изглежда хидратирана и ярка, това означава, че се грижите правилно за нея. "Тя трябва да задържа влага, да е мека на допир и да отразява добре светлината", допълва експертът. 

пъпки, проблемна

Снимка: Pixabay

Прекалената масленост ще дразни кожата ви и може да предизвика дори лющене и сърбеж. Хидратацията, от своя страна, само ще я успокои и ще направи лицето ви приятно на допир. Здравата кожа ще свети в горната част на скулите ви, челото и носа. Ако имате мазна кожа, то тогава ще блести цялото ви лице.

Кожата ви не е раздразнена и не сърби

Вашата кожа е най-големият ви орган, така че бързо разбира кога тялтоо ви реагира на различни алергии, включително и към продукти за грижа за кожата. "Тя открива външни алергени и показва признаци на алергични реакции", казва Уолдорф. Ако кожата ви не се зачервява и не изпитва раздразнение, значи най-вероятно сте уцелили правилните продукти за вас.

портокал, хубава

Снимка: Pixabay

Понякога трудно може да се разграничи краткотраен сърбеж от болка, тъй като продукти като ретинол могат да причинят дразнене и зачервяване, но само в първия месец. През това време кожата ви се приспособява и постепенно свиква с продукта. Ако забележите, че болката или раздразнението се засилват след две до три седмици на употреба, трябва да поговорите с вашия дерматолог.

Кожата ви е еластична и има равномерен цвят

Дерматологът д-р Ребека Бакст казва, че най-лесният начин да разберете дали продуктите ви работят, е като наблюдавате дали кожата ви ще се изчисти сама. "Ако нямате проблеми или оплаквания, най-вероятно тя е балансирана, хидратирана и здрава", казва еспертът пред Insider.

масаж на

Снимка: Pixabay

Д-р Уолдорф добавя, че в идеалния случай кожата е гладка, еластична и с еднакъв цвят навсякъде. Ако усещате, че имате по-малко пъпки, че размерът на порите ви се е смалил и забелязвате по-малко петна и промяна в тена си, това означава, че продуктите ви работят. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари