IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете изсушаването на кожата в началото на есента?

25 август 2020 10 30

Направете си домашни маски

Pixabay

Сухата, груба и люспеща кожа е често срещан проблем в края на лятото и началото на есента. Той се получава заради смяната на сезоните и неправилното използване на някои видове козметика, като понякога може да се задълбочи, ако не се вземат адекватни мерки. 

След излагането на слънчевите лъчи, плуването в морето или хлорираната вода в басейните, кожата може да изгори, да станепо-суха и има нужда от ексфолиране. Но с премахването на мъртвите клетки, на нея й е необходимо и качествено подхранване. 

Ето няколко домашни средства, които може да предотвратите изсушаването на кожата през есента и подобритетекстурата й. Те са евтини и едни от най-често използваните за направата на маски: 

1. Мед 

мед Pixabay

Той се смята за естествен овлажнител, който помага на кожата да бъде по-здрава и хидратирана. Освен предимството му да задържа влагата, медът има антимикробни и антиоксидантни свойства. 

Намазана с мед, кожата на лицето и други части на тялото, става по-гладка и мека. Той съдържа много витамини и минерали, които я подхранват в дълбочина и й придават по-сияен вид. 

Начин на употреба:

1. Преди да вземете душ или вана, намажете кожата с малко мед, в който сте сложили няколко капки вода. 
2. Постойте с меда около 10-15 минути, за да попие хубаво в кожата. 
3. Измийте добре с хладка вода. 
4. Може да повторите на следващото къпане, за да имате по-хидратирана кожа. 

2. Овесени ядки

овесени ядки

Овесената каша е много вкусна за закуска, но намира приложение и в грижата за кожата през есента. Има много доказателства, че тя е ефективна при суха и люстеща се кожа. Тя съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, като предотвратява дразненето и зачервяването. 

Начин на употреба: 

1. Вземете 1 чаша овесени ядки и ги смелете хубаво в блендер. 
2. Объркайте я с малко хладка вода до получаването на каша. 
3. Намажете обилно сихата кожа с овесената смес, като втривате с въртеливи движения с ръцете. 
4. Изчакайте овесената каша да изсъхне, след това измийте с душа, като може да използвате гъба или четка за по-добро ексфолиране на кожата. 

Може да си правите терапията с овесени ядки до два пъти дневно, зависи колко е суха кожата ви. 

3. Зехтин

зехтин Pixabay

Той съдържа здравословни мастни киселини и антиоксиданти, които са изключително полезни за кожата и пртедотвратяват изсушаването й при смяната на двата сезона. Той овлажнява и същевременно изсупокоява. 

Начин на употреба:

1. Малко преди да се икъпете, загрейте малко сехтин и с него намажете по-сухите участъци. Може да нанесете на лицето, краката, да намажете хубаво петите. 
2. Масажирайте с пръсти, за да попие зехтинът хубаво в кожата. 
3. Вземете си топъл душ. 
4. Нанесете лек овлажнител непосредствено след къпане. 

4. Кисело мляко

вана с

Друго идеално средство за хидратиране на кожата. Киселото мляко съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за успокояване на сухата и сърбяща кожа. Неслучайно някои по-възрастни хора се мажат с него след плаж и слънчево изгаряне. 

В киселото мляко има киселина, която премахва всички бактерии и микроби от кожата, като я подхранва и предотвратява сърбеж. 

Начин на употреба:

1. Нанесете пълномаслено кисело мляко върху лицето, ръцете и краката.
2. Нежно го масажирайте в кожата. 
3. Оставете кожата да постои с млякото поне 10-15 минути, дори да изсъхне. 
4. Вземете вана или душ, като разтривате хубаво с пръсти. 

Лекото ексфолиращо действие на киселото мляко ще помогне да се отървете от сухата кожа и след това тя ще бъде по-свежа. 

крем, слънцезащита

Снимки: Pixabay

Бонус

За да избегнете изсушаването на кожата през есента, сменете козметиката, като наблегнете на такава с повече хидратиращи съставки. Ползвайте лосион за тяло веднага след взимане на душ, все пак цяло лято кожата ви е свикнала със слънцезащитните и подхранващи продукти, които сте използвали. 

Избягвайте къпането с твърде гореща вода и ограничете вземането на душ до 10 минути. Стоенето повече може да изсуши кожата, особено ако ползвате сапун вместо душ гел. 

Не забравяйте да пиете достатъчно вода - нещо много важно за хубавата и хидратирана кожа през всеки един сезон!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари