IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиперпигментация: Как да победите проблема?

21 ноември 2020 15 00

Съставките, които задължително трябва да търсите в козметичните продукти

Снимка: iStock

Хиперпигментацията е състояние на кожата, което причинява появата на тъмни петна или точки по кожата. То се дължи на излишното производство на меланин – пигмента, който контролира цвета на кожата.

Хиперпигментацията е често срещана, особено ако имате по-тъмна кожа. Акнето, хормоналните промени, стареенето и излагането на слънце могат да предизвикат появата на това кожно състояние. За щастие, то може да се лекува. Има няколко задължителни съставки, които трябва да търсите в козметичните продукти, ако вие или ваш близък страда от хиперпигментация.

Ето как да се справите с проблема

1. Витамин С

Какво прави: Витамин С може да намали хиперпигментацията, блокирайки производството на меланин. Д-р Хедър Уолери-Лойд обяснява пред Insider, че той действа срещу тирозиназата – ензим, който тялото ви използва, за да произвежда меланин, което го прави естествен осветлител на кожата. Витамин С също е и мощен антиоксидант и предпазва клетките от по-нататъшно увреждане от слънцето или външни замърсители.

Малко проучване от 2004 година установява, че използването на 5% крем с аскорбинова киселина – форма на витамин С – в продължение на 16 седмици намалява хиперпигментацията при 62,5% от участниците.

пигментация istock

Снимка: iStock

Как да го използваме: Хората с чувствителна кожа могат да забележат зачервяване или да усетят бодвания при употребата на витамин С. Въпреки това е безопасно да използвате продукти, в които той се съдържа и да го включите в лечението на хиперпигментацията, причинена от акне или възпаление.

Съществуват множество форми на витамин С. Магнезиевият аскорбил фосфат е стабилна форма, предпочитана от дерматолозите, тъй като хидратира и се абсорбира лесно от кожата. Аскорбиновата киселина сулфат и аскорбил палмитат са други форми на витамин С, използвани в продукти за грижа за кожата като серуми и кремове.

2. Коева киселина

Какво прави: Коевата киселина е страничен продукт от ферментацията на определени видове гъбички. Подобно на витамин С, тя също действа като инхибира тирозиназните ензими. Също така предпазва кожата от токсини, идващи от околната среда, тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти. Въпреки огромната си популярност, трябва да подхождате с внимание към коевата киселина, защото тя може да причини зачервяване и подуване.

Как да я използваме: Коевата киселина се съдържа в кремове, серуми, гелове и ексфолиращи продукти. Обикновено се включва в козметичните продукти в концентрации от 1 до 4%. Не всяка кожа ще реагира добре на коевата киселина, така че е добре да направите тест върху вътрешността на китката си, за да разберете дали е безопасно да я използвате.

3. Ретинол

Какво прави: Ретинолът е форма на витамин А и една от най-препоръчваните съставки срещу хиперпигментация. Той насърчава клетъчния обмен и извежда по-здрави, по-нови кожни клетки на повърхността, докато ексфолира по-старите и по-тъмните.

Как да го използваме: Третиноин – мощна форма на ретинол – се предлага по лекарско предписание в концентрации от 1% и 0,05%. По-леки версии, като ретинил палмитат и ретиналдехид, могат да бъдат намерени в продукти, които се продават без рецепта. За най-добри резултати използвайте ретинол в продължение на няколко месеца.

Избягвайте употребата по време на бременност, тъй като ретиноидите могат да причинят вродени дефекти.

4. Ниацинамид

Какво прави: Ниацинамидът е форма на витамин В3, който участва в клетъчния метаболизъм. Локалното приложение на В3 може да прекъсне процеса на клетъчна пигментация, като по този начин изсветли кожата. Може да се използва и за лечение на акне, което да предотврати бъдеща хиперпигментация или образуване на белези.

пигментация istock

Снимка: iStock

Как да го използваме: Може да намерите ниацинамид в продукти без рецепта като серуми и кремове и да го използвате ежедневно. За най-добри резултати д-р Раман Мадан препоръчва той да се комбинира с други доказани съставки за борба с хиперпигментацията като витамин С и ретинол.

5. Азелаинова киселина

Какво прави: Азелаиновата киселина е органична киселина, открита в зърнените култури като ечемик и ръж. Има противовъзпалителни свойства и може да потисне производството на меланин в кожата. Тя е по-нежна от някои други киселини и д-р Мадан казва, че е безопасна по време на бременност. Това е чудесна новина, тъй като някои жени изпитват мелазма – вид хиперпигментация, породена от хормоналните промени по време на бременността.

Как да я използваме: Азелаиновата киселина може да се намери в кремове и гелове, предписани от лекар. Има и опции с по-нисък процент в серуми и кремове без рецепта. Може да се прилага ежедневно в концентрация от 20%, за да помогне при хиперпигментацията.

6. Манделова киселина

Какво прави: Манделовата киселина е алфа-хидрокси киселина, използвана в химическите ексфолианти, но може да се намери в козметичните магазини и без рецепта. Малко проучване от 2019 година установява, че двуседмичният химичен пилинг с манделова киселина намалява поствъзпалителната хиперпигментация по-ефективно от други съставки като гликолова или фитинова киселина.

пигментация istock

Снимка: iStock

Как да я използвате: Ако страдате от хиперпигментация, породена от акне, манделовата киселина може да намали пъпките и да изсветли кожата. Помнете, че прекалената употреба може да изгори кожата ви, така че се придържайте към пилинг само веднъж седмично или на две седмици.

7. Арбутин

Какво прави: Арбутинът се добива от сушени листа от боровинки, мечо грозде или крушови дървета. Той се счита за естествената форма на хидрохинон – химикал, който избелва кожата – и може да е също толкова ефективен. Когато се използва дълго време, арбутинът може да е по-полезен от други естествени съставки, например коевата киселина.

Как да го използваме: Арбутинът може да се намери в кремове и серуми без рецепта. Клинични опити, за да се демонстрира колко време отнемат резултати, липсват, но потребители съобщават, че след един-два месеца може да наблюдавате подобрение.

Бонус: Не забравяйте слънцезащитния крем

Въпреки че е важно да носите слънцезащитен крем всеки ден, още по-важно е при използването на горните продукти. Това е така, защото всички те правят кожата ви по-податлива на UV увреждане, тъй като излагат на повърхността по-нови и по-чувствителни клетки.

грижа за

Снимка: iStock

Слънцезащитният крем също може да помогне за предотвратяване и за лечение на хиперпигментацията. Това е така, защото пречи на клетките да произвеждат меланин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари