IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глицерин – задължителната съставка за зимата

23 ноември 2020 14 30

Има защо тя да присъства в много продукти за кожата

Снимка: Pexels

Сухата кожа не е мечта за никого. Без достатъчно влага може да почувствате лицето и тялото си стегнати, груби на допир и да изглежда така, сякаш се лющите. Това със сигурност не е приятно, а и пречи за гладкото нанасяне на грим, кремове и други продукти за грижа за кожата.

Независимо дали изпитвате сухота само през зимата, или страдате от целогодишна дехидратация, продуктите с тежки хидратиращи съставки са единственото нещо, което ще ви помогне. Те ще направят така, че кожата ви да не бъде суха и да не се напуква. Ако не се сблъсквате с проблема за първи път, тогава сигурно вече сте чували за хиалуронова киселина, сквалан и керамиди. Те почти винаги са разположени върху етикетите на козметиката и се славят с добра репутация.

суха кожа,

Снимка: iStock

Но има и друга изключително хидратираща съставка, която е подценявана и невинаги получава заслуженото признание. Говорим за глицерина. Той може да не е на първо място, когато става въпрос за овлажняващи съставки, но ако погледнете етикетите на продуктите в аптечката си, ще откриете, че глицеринът присъства в почти всеки.

Какво е глицерин?

Глицеринът е безцветна, гъста, вискозна течност, намираща се както в растенията, така и в животните. За използване локално върху кожата, той се получава синтетично или от растенията.

глицерин istock

Снимка: iStock

Това е овлажнител, което означава, че помага да се запази влагата в кожата и да изтегля вода от по-дълбоките слоеве към повърхността. Той също така осигурява по-голяма хидратация, като черпи влага от въздуха. „Това е хиалуроновата киселина на по-достъпна цена, когато става въпрос за овлажняване“, казва д-р Джинджър Кинг пред InStyle.

Ползите за кожата

В случай, че все още не е ясно, глицеринът е изключително хидратиращ. Това, което го прави чудесен за кожата, е че ефектът му продължава дълго, след като сте нанесли своя овлажнител. Според д-р Мелани Палм, тази съставка е една от малкото, които имат траен ефект, далеч надвишаващ времето на приложение и усвояване. „Известно е, че глицеринът може да спомогне за подобряването на аквапориновата функция в кожата, увеличавайки хидратацията в тъканта“, казва тя пред InStyle.

Аквапорините са протеини, които помагат да се поддържа притокът на основни хидратиращи вещества (като вода) към външните слоеве на кожата. Редовният поток е жизненоважен за нея, за да може да се поддържа хидратацията, особено през зимата или при живеене в по-сух климат.

Защо глицеринът се намира в толкова продукти?

Предимствата на глицерина са, че той предпазва продуктите от изсъхване с течение на времето, а също така помага за запазването им. Освен това той придава ефект на затопляне, при прилагането му върху кожата.

грижа за

Снимка: iStock

Д-р Джинджър Кинг казва, че съставката също може да помогне за запазването на продуктите от замърсяване и служи като чудесен разтворител. Друга причина, поради която глицеринът присъства почти навсякъде е, че е подходящ за всички типове кожа. Той е безопасен и се среща най-често в овлажнители, особено в тези, предназначени за лекуване на екзема или розацея.

Как да включите глицерин в рутината си?

Най-вероятно вече се досещате за отговора. Трябва да търсите овлажнители, които съдържат глицерин. Съставката е чудесна и за почистващи препарати, защото помага да се предотврати изсъхването на кожата. „Глицеринът като съставка с оклузивни агенти успява да възстанови кожната бариера“, казва д-р Палм.

Според експерти, продуктите с глицерин е най-добре да се използват веднъж до два пъти дневно. Повишеното използване е позволено по време на ниска влажност, след лазерни процедури или при хора със суха кожа. Д-р Палм препоръчва да попитате вашия дерматолог за това какви оклузивни съставки да търсите в продуктите.

Все пак, може да заложите на вазелин, ланолин, пчелен восък и растителни масла като арган и зехтин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари