IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниска порьозност на косата – причина за неефективността на стилизиращите продукти

27 февруари 2021 16 30

Ето какво трябва да предприемете

IStockphoto

Чудите ли се защо ползвате подхранваща козметика за коса в продължение на дни, а накрая не виждате особена разлика?! А имали ли сте случаи в които ползвате какви ли не стилизанти, но кичурите ви са все така непокорни? Според някои стилисти, тези проблеми се получават поради ниската порьозност на косата.

Дължината, текстурата, дебелината и нивото на увреда на косата, влияят до голяма степен върху това как ще се грижите за нея. Но ако не познавате нейната порьозност, няма да можете да прецените как да подхраните скалпа, за да бъде тя по-здрава, гладка и хубава.

Какво представлява порьозността на косата?

Терминът се използва за обозначаване на разстоянието между кутикулите на косъма. Подобно на кожата на тялото, тази на главата също разполага спори, които „дишат“ и задържат вода – едни повече, други по-малко. Трябва да знаете, че порьозността зависи както от състоянието на косата, така и от някои генетични фактори.

коса istock

IStock

„Порьозността се отнася до това колко е повдигната кутикулата и как това влияе върху задържането на влага“, казва Кара Крафтън пред Wellandgood. Тя посочва, че при коса с ниска порьозност, водата, маслата и продуктите, които всеки използва, по-трудно проникват в кутикулата на косата, за да ѝ доставят необходимото количество влага.

„Продуктите обикновено остават на повърхността на косата, вместо да попиват навътре в нея“, казва още тя.

Експертът посочва, че хората с ниска порьозност имат по-големи затруднения при ежеседмичното миене на косата. На тях им отнема повече време, за да я изсушат и същевременно трудно могат да постигнат баланс на влажността в скалпа.

„Порьозността обикновено е генетично наследена, което означава, че като цяло е трудно да се промени, но някои определени неща имат ефект“, добавя Крафтън.

коса, стилизиране,

IStock

Как да определите порьозността на косата си?

Този тип коса изисква най-малко грижи, което е радост за едни, но същевременно носи и главоболия за други, казват стилистите. Така например, при използването на козметика и някои стилизиращи продукти, те няма да действат правилно, а по-скоро ще утежнят състоянието ѝ. При по-плътни прилепнали космени фоликули не всички съставки за овлажняване и подхранване могат да преминат толкова лесно. От друга страна едно евентуално боядисване също може да е затруднено – заради това, че пигментите биват блокирани от „заключените“ космени фоликули.

За да определите степента на порьозност, трябва да отидете при дерматолог, който да погледне кожата на главата под микроскоп. Но тъй като не всеки има тази възможност, просто напълнете една малка чаша с вода и поставете един кичур коса в нея. Ако той се носи на повърхността ѝ, това означава, че имате липса на влага и ниска порьозност.

Най-добрият вариант е кичурът да застане по средата на чашата с вода, което показва, че порьозността е средна степен, коментира от своя страна фризьорът Тина Утън. По думите ѝ, този тип коса се почиства лесно, хидратирана е и се стилизира лесно, като къдриците или оформянето назад с четка издържат по-дълго.

Как да се грижите за косата си, ако имате ниска порьозност?

Ако имате коса с ниска порьозност, поддържането на достатъчна влажност в скалпа е ключ към успешната грижа. А за това трябва да ползвате правилните продукти.

коса, маска

IStock

„Косата с ниска порьозност обича леки продукти, които хидратират и в основата си съдържат мляко“, обяснява Ултън. Тя съветва клиентките си с този тип коса да ползват шампоани с мед и глицерин, които омекотяват и проникват по-лесно през кутикулите. Що се отнася до балсамите, те трябва да са по-течни, а не под формата на кремове.

Ако сухотата продължава да е налице, може да се ползва маска за коса, но тя трябва да стои върху косата достатъчно дълго, за да се активират съставките ѝ. Ето защо е добре косата да бъде увита с мека и топла кърпа. Това ще насърчи омекотяването на скалпа и хидратацията.

Утън препоръчва маски, които включват розова вода и лавандула, почистват и омекотяват.

За да стилизирате косата си по-лесно и тя да бъде гладка и мека, трябва да се избавите от всички продукти, които имат твърде тежки съставки. Такива например са сулфатите, парабените и силиконите, за които е препоръчително да четете етикетите по-внимателно. Те само ще омазнят косата ви и ще я направят по-тежка.

боядисване на

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари