IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирала – кои нейни съставки могат да ви навредят?

2 април 2021 12 30

Специалисти съветват колко често да я сменяте

IStockphoto

Използването на спирала по време на пандемия намаля драстично. Въобще, заради предпазните маски и работата от вкъщи, доста жени не си слагат онова количество грим, което имаха по лицето си преди коронавирусът да се появи. Но все пак има дни, в които е хубаво да обърнем внимание на външния си вид. Дали за срещата в Zoom или офиса, малко червило и подчертаване на щрихите на очите не е излишно.

Замисляли ли сте се от какви съставки е направена спиралата, която държите в несесера си? А проверявате ли изобщо срока ѝ на годност? Ако се разровите в интернет, ще откриете, че някои марки използват най-често комбинация от масла като сусамово, евкалиптово и ланолин. Восъкът – пчелен или карнауба е другото нещо, което се среща на повечето етикети на спиралите наред с пигменти и някои химикали, например железни оксиди. Според Byrdie, шокиращо или не, има и такива, които съдържат рибешки люспи, но не те са толкова притеснителни, колкото по-токсичните от тях, които може да ви донесат някои проблеми.

Токсични ли са химикалите, открити в спиралите?

спирала, гримове,

Pixabay

В една спирала има 10 специфични химикала, за които се твърди, че са токсични. Това са сажди, тежки метали, титанов диоксид и етаноламини, за които се смята, че дори могат да причинят рак.

„Проблемът с етаноламините е, че те могат да бъдат замърсени с причиняващи рак химикали, наречени нитрозамини“, обяснява пред Fox News Джанет Нудълмън, ръководител на кампания за безопасна козметика. Освен тях тя изброява още бензалкониевия хлорид, жълтия карнаубски восък, формалдехида и парабените в продукта като потенциално вредни. Те могат да причинят алергични реакции, сухота и дразнене по кожата около очите.

За да избегнете гореизброените проблеми, най-добре е да четете внимателно етикетите на спиралите и да не ползвате водоустойчива, която е с твърде тежки съставки. Самият факт, че се отстранява със специален продукт, насочва вниманието към това, че не е съвсем безобидна за здравето на клепачите и околоочния контур.

спирала, гримиране,

Pixabay

Колко често трябва да си купувате нова спирала, за да избегнете очни инфекции?

По време на пандемия спиралата не е от най-използваните гримове в несесера. Ако скоро не сте си слагали на очите, проверете нейното качество и дали не е изтекъл срокът ѝ на годност. Ако използвате стара, това може да насърчи растежа на бактерии и да причини парене, сърбеж и зачервяване.

„Различни микроорганизми живеят върху кожата на лицето, включително клепачите. Това може да включва бактерии като Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae и Pseudomonas aeruginosa“, обяснява пред SELF д-р Джаклин Караско, която е очен хирург. По думите ѝ, когато ползвате спирала, микроскопичните същества полепват по четката и заживяват в тубичката. Така се разпространяват върху клепачите и причиняват известен дискомфорт при всяко гримиране.

Streptococcus pneumoniae например може да причини конюнктивит, проявяващ се със зачервяване, болка, сърбеж и парене. В някои случаи се появяват и ситни розови пъпчици по клепачите. Друга бактерия – Pseudomonas aeruginosa е изключително вредна за деликатната кожа около очите. Тя води до инфекция, при която може дори да окапят миглите.

Въпросните бактерии излагат на риск и здравето на роговицата, затова при първия проблем, който забележите, е добре да отидете на очен лекар или дерматолог.

грим, предпазна

IStock

За да избегнете очни инфекции и кожни раздразнения, сменяйте спиралата поне на 2-3 месеца.

Колко често да правите това, зависи от съдържанието на вашата и срока ѝ на годност. Но повечето производители предлагат да ползвате една до 4 месеца максимум, след което да си вземете друга. Според Американската академия по офталмология, купуването на нова трябва да стане след 3 месеца.

Ако искате да си ползвате старата спирала, то не бива да ѝ слагате вода, камо ли слюнка от устата, защото това също ще причини инфектиране.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари