IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: 9 проблема през зимата и тяхното решение

9 януари 2022 15 00

Падането на температурите никога не е добре за визията

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може да звучи клиширано, когато кажем, че дрехите не са единственото нещо, което трябва да се смени през зимата, но това не го прави по-малко вярно. Тези леки гел овлажнители и почистващи препарати с въглен, които вършеха работа през септември, може да са неефективни през зимните месеци.

Понижаването на температурите, появата на сух въздух и студени ветрове, и постоянното излагане на вътрешни отоплителни тела изсмукват влагата от кожата ви и я лишават от масла, необходими за здравата ѝ бариерна функция. Тези елементарни условия също могат да предизвикат чувствителност на кожата, зачервяване и дразнене. Това налага и промяна в ежедневния ви режим за красота.

Ниските температури обаче не са враг само на кожата, но и на косата, устните и очите. Зимата може да е един от най-красивите сезони, изпълнен с прекрасни празници, но ако не се грижим добре за себе си, той се оказва най-големият ни кошмар.

Ето как да решите девет от най-често срещаните проблеми през зимата

Наелектризиране на косата

Как да предотвратим: Студените температури, вятърът и прекомерното разресване могат да създадат натрупване на отрицателни йони върху космите, което кара отделните кичури да се отблъскват един от друг. С една дума, косата ви става наелектризирана. Дерматологът д-р Роберта Хоук препоръчва да използваме мек шампоан за суха коса и винаги да използваме балсам, който помага за премахването на отрицателните йони.

Как да се лекува: Фризьорът Ривър Лойд предлага да напръскате спрей против наелектризиране на косата върху четката си и след това да се разрешете.

четка за

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Наелектризираната коса, придружена от сърбящ, лющещ се скалп е признак за пърхот. Ако състоянието не се подобри след използването на шампоан против пърхот в продължение на две седмици, посетете дерматолог.

Груби лакти

Как да предотвратим: Дерматологът д-р Хедър Роджърс казва, че трикът се крие в овлажняването. Съветва да нанесем овлажнител или балсам като вазелин или продукт за възстановяване на кожата след излизането от банята. По този начин ще хидратираме лактите и ще ги предпазим от прекомерна сухота.

Начин на лечение: Два пъти на ден мажете лактите с хидратиращ крем за тяло. За да омекотите изключително грубата кожа, нанесете допълнителен слой вазелин преди лягане, за да запечатате влагата. След това, ако имате време, покрийте ги с хавлиени ленти за китки, за да поддържате чаршафите си чисти и оставете овлажнителя да действа през нощта.

напукани лакти

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Ако лактите ви все още са лющещи се след седмица, може да се нуждаете от по-силен крем с рецепта. Зачервяването и възпалението могат също да са признак на псориазис.

Лющещо се лице

Как да предотвратим: За да предпазите кожата от лющене, избягвайте продукти, които съдържат алкохол, защото той изсушава. Вместо това използвайте нежно почистващо средство и преминете към по-богат овлажнител.

Как да се лекуваме: Особено през зимата има толкова много неща, които могат да причинят сухо, лющещо се лице, но най-често това е просто изсушена, раздразнена кожа. Спрете да използвате каквито и да било продукти против стареене или третиране, продукти с аромат или етерични масла и просто използвайте плътен, мек овлажнител и нежен почистващ препарат.

лице, почистване,

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Ако кожата се лющи прекомерно, лек химически пилинг може да премахне мъртвия горен слой след едно посещение при дерматолог. Ако проблемните области са сърбящи и раздразнени, може да имате алергия. Отново трябва да отидете при дерматолог, който да предпише подходящия крем.

Червен нос

Как да предотвратим: Кръвоносните съдове се разширяват, когато температурата падне – причината много хора да се сдобият с червен нос, когато се разхождат навън през зимата. Тъй като излагането на слънце също може да причини зачервяване, носете слънцезащитен крем с фактор 30, дори в разгара на зимата. Носете ски маска, когато сте в планината и дълго време прекарвате на открито.

Как да се лекуваме: Зачервените области трябва да избледнеят скоро след като влезете на топло. За да ускорите процеса, нанесете топъл, не горещ, компрес върху кожата за няколко минути.

тренировка, сняг,

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Ако зачервяването продължава, особено ако е придружено от бели точки или видими кръвоносни съдове, потърсете медицинско лице, което да определи дали не става въпрос за розацея. Дерматологът може да предпише антибиотици или да извърши лазерно лечение, за да намали появата на кръвоносни съдове или зачервяване.

Сухи ръце

Как да предотвратим: Тънката кожа, покриваща ръцете, е особено податлива на дехидратация през зимата. Защитете я като носите ръкавици на открито и използвате гумени ръкавици, когато миете чиниите. И всеки път, след като измиете ръцете си, ги овлажнявайте. Експертите съветват да държите крем до банята си, за да не забравяте за тази важна стъпка.

Как да се лекуваме: За допълнително овлажняване нанесете дебел слой крем за ръце преди лягане и спете с бели памучни ръкавици. Това ще позволи по-доброто усвояване на крема.

крем за

Снимка: Pixabay

Кога да се консултирате с професионалист: Напуканите, необработени ръце, които парят или изгарят, когато нанасяте кремове (или, по-лошо, когато ги намокрите), трябва да се лекуват от лекар. Според Хоук, силно сухите ръце може да имат екзема, псориазис или алергия. Това може да наложи перорални антибиотици, вътрешен кортизон, лечение с ултравиолетова светлина или силни външни мехлеми.

Напукани устни

Как да предотвратим: Няма такова нещо като прекалено много балсам за устни. Това е първата ви линия на защита срещу напукани устни. Заложете на продукти, които съдържат овлажняваща съставка като ланолин или вазелин. Носете балсам със слънцезащита, ако планирате да прекарвате повече от 30 минути навън. Също така избягвайте да облизвате устните си, защото това ги изсушава още повече.

Как да се лекуваме: Нанасяйте балсам за устни няколко пъти на ден, за да поддържате влагата.

балсам за

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Болезнените пукнатини в ъглите на устата са признаци на перлече – вид гъбична инфекция или херпес, което може да изисква мехлем, отпускан по лекарско предписание.

Изгорена от вятъра кожа

Как да предотвратим: Продължителното излагане на силен вятър може да остави кожата сурова и напукана. Преди да излезете, нанесете силен мехлем, за да създадете тънка бариера между кожата и вятъра. След това се намажете със слънцезащитен крем с фактор 30. За допълнителна застраховка носете шапка и шал, който да покрива врата и носа ви.

Как да се лекуваме: Изгладете и хидратирайте увредената от вятъра кожа с подхранващ почистващ препарат. Измийте с топла, не гореща, вода и след това нанесете овлажнител. Успокойте възпалените, раздразнени петна с 1% хидрокортизонов крем.

крем, лице,

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Ако сърбежът и болезнеността продължават повече от три или четири дни, помолете дерматолог за по-силен крем с рецепта, който трябва да ускори процеса на заздравяване.

Напукани пети

Как да предотвратим: Според дерматологът Ава Шамбан, дори най-елементарните промени могат да спасят петите ви. Започнете със смяна на обувките или чорапите си в края на деня. Изпотените крака са по-податливи на напукване, ако нямат възможност да се проветрят. След това ги измийте и нанесете лосион с алфа-хидрокси киселини преди да ги изсушите добре.

Как да се лекуваме: Нанесете дебел слой крем и носете памучни чорапи в леглото. Краката ви ще се изпотят малко през нощта и влагата ще се абсорбира дълбоко. За да увеличите усвояването, поставете малко хидратиращ балсам в малка тенджера с топла вода, намажете топлия мехлем върху овлажнителя, след което обуйте чорапи. Нанесете отново овлажнител сутрин.

напукани пети

Снимка: iStock

Кога да се консултирате с професионалист: Болезнените пукнатини, които не заздравяват за седмица или две, вероятно ще се нуждаят от крем с рецепта. Напуканите, сърбящи крака могат да имат гъбички или да страдат от екзема или псориазис. Уговорете си час с дерматолог.

Сухота в очите

Как да предотвратим: Поривистите ветрове, отблясъците от снега и сухият въздух могат да причинят зачервяване и раздразнение на очите. За да ги предпазите носете слънчеви очила. Прочетете внимателно етикетите и потърсете очила, които ви предпазват от вредните UVA и UVB лъчи.

слънчеви очила,

Снимка: iStock

Как да се лекуваме: Нанесете нелечебни физиологични сълзи или нелечебни капки за очи. Прилагайте толкова често, колкото е необходимо. Лечебните капки за очи, които се продават без рецепта, трябва да се използват пестеливо, тъй като продължителната употреба може да предизвика повторно зачервяване. Ако чувствате кожата около очите ви раздразнена, овлажнете зоната. Избягвайте кремове, които съдържат алфа-хидрокси киселини, защото те могат да причинят допълнително дразнене.

Кога да се консултирате с професионалист: Ако немедикаментозните капки не помогнат след една седмица, уговорете си час с дерматолог или алерголог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари