IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зима 2021: Как да се погрижим за напуканите устни

6 януари 2021 10 30

Ето какво да направите, за да се сдобиете с мекота и красота

Снимка: iStock

Защо устните са ми толкова напукани и сухи? Това е въпрос, който си задават по-голямата част от нас всяка зима. Лично аз не мога да вирея без балсам за устни, дори времето навън да не е толкова студено. Усмивката ми страда изключително много, ако случайно забравя малкия аксесоар някъде и остана дори само няколко часа без него.

Именно затова съм добре запозната със стягащото усещане на парене, което идва със сухите усни, но не съм на 100 процента сигурна какво точно причинява напукването. Разбира се, този проблем е по-често срещан през зимата, когато температурите паднат и има по-малко влага, но въпросът е дали има и други причини за неприятното усещане.

Въпреки че метеорологичните условия са основен фактор, това е само една от често срещаните причини за напукани устни. Вярвате или не, начинът на живот и продуктите, които използвате, също могат да бъдат виновни. Двама дерматолози споделят своите съвети за справяне с проблема и как да го предотвратим тази зима.

Напукани устни – какво е това?

Напуканите устни са резултат от прекомерна сухота, обикновено предизвикана от нарушена кожна бариера. Затова се получават леки цепнатини, които в някои случаи могат да станат по-болезнени и дълбоки. Увреждането на кожната бариера често се причинява от промени във влажността на въздуха или излагане на различни дразнители. „Дисфункционалната кожна бариера може да доведе до необичайно увреждане на устните, което води до сухота или дори болезнени цепнатини“, казва д-р Малани Палм пред InStyle.

Какво ги предизвиква?

Времето е най-обичайната причина за напукани устни. Промените в температурата и влажността, заедно с екстремното излагане на ултравиолетови лъчи, може да изсушат или да раздразнят устните.

Облизването им също може да ги напука. „Когато се опитвате да премахнете мъртва кожа и да я отхапете, вие влошавате положението си“, обяснява д-р Джойс Дейвис пред InStyle. Тя добавя, че при децата облизването е често срещано и може да причини напукване на устните и кожата около устата. При възрастните пък напукването се наблюдава най-често в края на устата.

напукани устни

Снимка: Pixabay

Ако използвате неподходящи продукти, има вероятност да влошите нещата. „Актуалните продукти за устни като гланц и червило, както и продукти за грижа за устната кухина като вода за уста и паста за зъби, могат да раздразнят или изсушат кожата, което води до сухи, напукани устни“, казва д-р Палм.

Най-добрите лечения за напукани устни

Ако устните ви са леко сухи, д-р Палм препоръчва да използвате ексфолиращ скраб на основата на захар, последван от мек овлажнител за устни. По този начин ще успокоите кожата и ще се сдобиете с подхранващи съставки, които помагат за хидратацията.

Когато търсите овлажняващ балсам за устни, потърсете омекотяващи съставки като хиалуронова киселина, глицерин, керамиди, сквален и вазелин, които помагат за възстановяването на кожната бариера.

балсам за

Снимка: iStock

При силно напукани устни, д-р Дейвис предлага първо да се използва кортизонов крем без рецепта, за да се успокои възпалението. Важно е обаче да го прилагате внимателно. „Кортизонът не е за дългосрочна употреба, тъй като може да изтъни кожата“, казва експертът. След като почувствате подобрение, може да спрете с използването, докато отново не почувствате нужда.

Ако напукването е в ъглите на устата, може да ви се наложи да посетите дерматолог, който да ви предпише по-силен медикамент.

Как да предотвратим напуканите устни?

Редовното използване на овлажняващ балсам за устни, който съдържа слънцезащитен фактор, е най-ефективният начин да предотвратите напукването през зимата.

Избягването на продукти с дразнещи съставки също е от ключово значение. Според д-р Палм, проблемът може да е причинен от дразнители като аромати, цинамати, някои оцветители и консерванти, съдържащи се в червилата или гланцовете.

червило, гримове,

Снимка: Pexels

Ако имате чувствителна кожа, обърнете специално внимание на съставките в продуктите ви за устни и се консултирайте с дерматолог, ако усещате постоянно напукване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари