IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напукани устни – 5 лесни начина да се справите с тях

8 ноември 2020 13 30

Някои от съставките дори ги имате у дома

Снимка: iStock

Устните се напукват, когато са сухи, възпалени или увредени. Може да получите този проблем, когато времето е студено и сухо или когато сте дехидратирани.

За разлика от останалата част от кожата ви, устните нямат мастни жлези и не могат да произвеждат никакви естествени масла, които да предотвратят изсушаването им. Това означава, че без подходяща грижа, устните ви може често да изсъхват. Ако вашият любим балсам не поправя проблема, може да изпробвате други лесни решения.

напукани устни

Снимка: Pixabay

Хубавото на тези лекове е, че може да си ги направите у дома и да спестите излишни харчове. И тъй като зимата вече е на прага ни, е добре да знаем как да се справим с напуканите устни.

1. Вазелин

Вазелинът е ключова съставка в много балсами за устни, защото помага да се осигури на кожата защитна бариера за блокиране на влагата. Това е от съществено значение, защото предпазва устните от изсушаване. Но вазелинът е оклузивен, което означава, че той само ще предпази устните ви от загуба на влага, вместо да я осигурява. Най-добрият начин да използвате този продукт за напукани устни е:

♦ Нанесете първо балсам, за да осигурите влагата.

♦ Заключете влагата със слой вазелин.

В редки случаи някои хора могат да получат алергична реакция към вазелина. Ако забележите подуване или парене, когато използвате продукта, може да сте алергични към него и незабавно трябва да прекратите употребата.

2. Алое вера

Алое вера е сочно растение, което произвежда хидратиращ гел. Действа чрез изтегляне на влагата от въздуха към повърхността на кожата. Това помага да поддържате устните си хидратирани и предотвратява изсушаването им.

алое вера

Снимка: Pixabay

Алое вера съдържа също и молекули, наречени полизахариди, което помага на влагата да се свърже с кожата и да се задържи. Това е особено полезно за напукани устни, тъй като полизахаридите насърчават кожата да генерира нови клетки, което помага на раните да се лекуват бързо.

Може да отглеждате собствено растение алое вера и да вземете гела от листата му или да си купите готов гел. Някои хора изпитват алергични реакции към него, така че е препоръчително първо да си направите тест върху малка част от кожата си, за да видите как ще ви се отрази.

3. Мед

Медът е чудесно лекарство за напукани устни, защото е овлажнител, което означава, че извлича влагата от въздуха. Той е известен и със своите лечебни свойства и може да помогне за облекчаване на рани и пукнатини, причинени от напуканите устни.

В допълнение, медът има антибактериални свойства, които ви предпазват от развитие на инфекции от тези пукнатини и рани. „Той действа като мек ексфолиант и може да помогне за премахването на сухата мъртва кожа от устните ви“, казва д-р Константин Васюкевич пред Insider.

Ето как може да използвате мед за овлажняване на устните си:

♦ Използвайте чист пръст или памучен тампон, за да сложите тънък слой мед върху устните си.

♦ Оставете го да престои за 20 до 30 минути и след това го избършете.

Медът е сладък, така че устоявайте на желанието да го оближете, тъй като това само ще влоши напуканите ви устни. Чудесен начин да избегнете това е като го приложите преди да заспите и го оставите да подейства за една нощ.

4. Кокосово масло

Кокосовото масло е омекотяващо средство, което означава, че е чудесно за блокиране на влагата в устните ви и предотвратяване на изсушаването им. То има и противовъзпалителни свойства, което означава, че може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта, които понякога придружават напуканите устни.

кокосово масло

Снимка: iStock

Антибактериалните му свойства също помагат да запазите устните си свободни от микроби, като ви предпазват от инфекция на открити рани. Можете също така да го комбинирате с малко захар и да го използвате като нежен ексфолиант, за да ви помогне да се отървете от мъртвите кожни клетки.

5. Захарен ексфолиант

Когато мъртвите кожни клетки се натрупват върху устните ви, те пречат на влагата да проникне. Внимателното ексфолиране на кожата със захарен скраб помага за премахването им и предотвратява напукване. Приготвянето на този лек е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да изпълните следните стъпки:

♦ Смесете една супена лъжица захар и една супена лъжица кокосово масло или мед в подходяща купа.

♦ Разбъркайте добре и с чист пръст нанесете ексфолианта върху устните си.

♦ Внимателно разтривайте устните си с кръгови движения за минута.

♦ Изтрийте излишния скраб, когато сте готови.

♦ Нанесете вазелин или малко кокосово масло, за да се възстанови влагата.

Не забравяйте винаги да следвате захарния скраб с овлажняващо лечение. „Ако не сложите нещо омекотяващо върху устните, това може да влоши напукването“, казва Васюкевич.

Как да предотвратим напукване на устните?

Устните ви се напукват, когато са сухи, поради което поддържането на хидратация през цялото време е най-доброто решение на този проблем. Освен това трябва да забравите за облизването на устните, когато усетите, че са сухи. Въпреки че използването на слюнка за овлажнител може да изглежда като логичен начин за борба със сухотата, всъщност по този начин устните ви изсъхват още по-бързо.

Вместо това използвайте балсам за устни или едно от петте лекарства по-горе.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари