IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимна красота: Какво трябва да промените в грижата за кожата?

10 януари 2022 12 30

Ниските температури заслужават огромно внимание

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може да сте го чували хиляди пъти, но ще ви го кажем още веднъж – грижата за кожата трябва да се променя според сезона. Продуктите, които използвате през лятото, може да са ви любими, но със сигурност няма да ви помогнат през зимата. Студените месеци идват с ниски температури, сух въздух и бурен вятър, които могат да се отразят негативно върху кожата, ако не се грижим правилно за нея.

Освен природните фактори, повечето време в затворени помещения, където работят топлинни уреди и изсушават още повече въздуха, също влияе върху красотата ни. Тези условия могат да причинят раздразнителност, чувствителност, зачервяване и сърбеж. Единственото решение на проблемите е промяна в режима ни.

Но не започвайте да планирате цялостна смяна на продуктите и стъпките, които следвате. Всичко, от което може да се нуждаете, са няколко прости промени и допълнения. „Погледнете как се променя кожата ви и съответно коригирайте и сменете продуктите“, казва дерматологът д-р Дорис Дей. Тя съветва да използвате по-нежни почистващи препарати и по-богати овлажнители.

За да поддържате кожата хубава и хидратирана без лющещи се области, следвайте тези препоръчани от дерматолозите стъпки

Преминете към по-мек почистващ продукт

Докато пенещите се почистващи продукти с мехурчета са много забавни за нанасяне върху лицето ви, те не правят никаква услуга на кожата. Според Джошуа Зейхнер, препаратите на базата на пяна или салицилова киселина са чудесни за премахване на замърсявания и мазнини, но съдържат сулфати, които могат да бъдат по-изсушаващи от другите видове почистващи средства.

Кремовете, балсамите и маслата за почистване могат ефективно да измият кожата, като същевременно я поддържат хидратирана и не нарушават кожната ѝ бариера.

крем, лице,

Снимка: iStock

Ако страдате от акне, използвайте много внимателно продукти, насочени към този проблем. Обикновено в тях се съдържа огромно количество салицилова киселина и бензоил пероксид, които могат да причинят сухота, ако се използват прекомерно. Нанасяйте ги в комбинация с pH-оптимизирани продукти, които поддържат здрава кожна бариера.

Добавете добър ексфолиант

Ползите от ексфолирането – когато се извършва правилно – не са тайна за никого. Нежното нанасяне на продукта може да помогне за премахването на мъртвите кожни клетки, натрупани от сухия зимен въздух, оставяйки кожата да изглежда по-блестяща. Освен това процесът помага на овлажнителя ви да се абсорбира по-добре.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Въпреки всички тези ползи, не прекалявайте с ексфолирането. Докато то може да помогне за озаряването на кожата чрез премахване на мъртвите клетки, прекаляването с него може да наруши външния ѝ слой, което води до изсушаване и дразнене. Ексфолирайте веднъж седмично и преминете към два пъти, ако може да го понесете.

По-кратки и по-студени душове

Въпреки че зимното време може да звучи като перфектно за дълга гореща вана или душ, опитайте се да устоите на желанието. Според д-р Кинг, продължителният контакт с гореща вода може да лиши кожата от естествената ѝ влага, оставяйки я дори по-суха, отколкото е била преди. Тя съветва да се къпете не повече от веднъж на ден и то с хладка вода.

И веднага след това, още докато кожата ви е влажна, нанесете богати овлажнители, за да заключите хидратацията. Трябва да използвате достатъчно количество, за да оставите кожата да се чувства хидратирана, което означава, че може да се наложи да нанасяте повече продукт, отколкото през летните месеци.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Ако установите, че кожата ви се лющи повече от обикновено, опитайте сухо разресване – ритуал, който включва триене на кожата с четка с леки кръгови движения. Механичното действие може да направи чудеса за ексфолиране на суха кожа през зимата и насърчаване на лимфния дренаж. Освен това е и приятен масаж.

Преминете от лосион към крем

Основното правило на зимната грижа за кожата е поддържането на достатъчна хидратация. По-лек лосион може да е бил достатъчен през лятото, но това не е гаранция, че той ще върши същата работа и в по-студеното време. Според д-р Кинг, сега е по-важно да се насочите към омекотяващи и оклузивни продукти заради ниските температури.

лосион за

Снимка: iStock

В случай, че сте забравили, овлажнителите (т. е. хиалуроновата киселина и глицеринът) са вещества с ниско молекулно тегло, които извличат вода от въздуха в кожата. Емолиентите обикновено се предлагат под формата на кремове и лосиони, които помагат за функцията на кожната бариера. А оклузивите са масла и восъци, които образуват слой върху кожата и физически блокират загубата на влага.

Според д-р Кинг, идеалният овлажнител съдържа и трите компонента. Но не се притеснявайте – това не го прави по-тежък за кожата и все още може да бъде некомедогенен, което означава, че не причинява появата на пъпки и черни точки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари