IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балсам за устни – кой е най-неподходящият за зимата?

23 януари 2022 10 30

Това, че ползвате, не значи, че сте предпазени на 100%

IStockphoto

IStockphoto

Балсамът за устни е едно от нещата, което всеки от нас трябва да има в себе си в студените зимни дни. И тук не става дума само за жени, но и за мъжете. Хубаво е да ползваме продукта всеки ден, а не само когато кожата изсъхне и се напука. Но дори и да го правим, това не означава, че сме предпазени на 100%.

Независимо че сте с балсам, той невинаги е най-подходящият за вас. Вариантите са много – да ви е подарен и избран от друг човек; да е стар; да е с твърде изсушаващи съставки...

Защо някои балсами правят по-сухи устните, вместо да ги омекотяват и заздравяват?

Всичко се крие във формулата на продукта, която невинаги е най-подходяща.

1. Дразнещи съставки

Много балсами съдържат охлаждащи, ексфолиращи, както и съставки, които карат устните да изглеждат по-плътни, все едно в тях има малко филъри. Но всъщност именно те могат да дразнят кожата. И това да доведе до напукани устни.

„Избягвайте ментол, камфор и фенол като съставки в балсамите за устни, защото те могат да изсушат устните. Първоначално те охлаждат и успокояват, но се изпаряват бързо и ще трябва да нанесете отново, ако не използвате други добри омекотяващи средства“, казва пред Mindbodygreen дерматологът Хадли Кинг.

Салициловата киселина във формулата също не бива да се подценява. „Понякога се добавя като ексфолиант – за да помогне за премахването на суха и лющеща се кожа от устните ви, но те са чувствителни и многократната употреба вероятно ще доведе до дразнене“, продължава специалистът.

жена, балсам

IStock

В много балсами и блясъци за устни се съдържат така наречените пикантни съставки, които имат затоплящо действие. Например някои етерични масла като масло от канела, стимулират кръвоносните съдове и ги карат да се разширяват. Това води до леко подуване и по-красив вид на устните, но и може да причини дразнене на деликатната зона. Ето защо е по-добре да подберете нещо с хиалуронова киселина, която може да поеме до 1000 пъти теглото си във вода. Така кожата е по-влажна и хубава.

2. Само овлажнители

Понякога прекалено многото овлажняващи съставки са за сметка на здравето на устните. Дори и да прочетете, че в балсама ви има хиалуронова киселина, не прекалявайте с нея, защото може да има обратен ефект.

„Балсамите за устни, които съдържат само овлажняващи съставки, като хиалуронова киселина и глицерин, могат да направят устните по-сухи“, обяснява Кинг. Те привличат влагата, но ако въздухът в помещението или навън е с много ниска влажност, то тя много бързо се изпарява от клетките и пукнатините по устните са налице.

Балсамът с много овлажняващи съставки може да изтегли водата от по-дълбоките слоеве на дермата в най-външния слой. И ако върху него няма качествен предпазващ продукт, тя се изпарява лесно, с което причинява сухота и дори болки.

балсам за

IStock

3. Минерално вместо натурално масло

Минералното масло е често срещана съставка в традиционните продукти за устни. Тя се среща в по-гъстите балсами, които правят кожата да изглежда като желирана, но всъщност я запушват.

Става дума за рафинирано петролно масло, чиято молекула е голяма. Реално то е мазно, но не попива в кожата, а се задържа на повърхността ѝ.

„Молекулната структура е просто твърде голяма, така че може едновременно да запуши порите, да причини нарушаване или дори увреждане на кожната бариера и в крайна сметка да увеличи трансепидермалната загуба на вода“, обяснява дерматологът Ава Шамбан.

балсам за

IStock

Как да откриете най-подходящия балсам?

Овлажняващи, омекотяващи и оклузивни (затварящи) съставки са трите неща, за които да внимавате, когато си купувате балсам за грижа за устните през зимата. Комбинацията може да насърчи влагата като задържи за по-дълго водата и същевременно изгради така важната кожна бариера, предпазваща от външни дразнители.

Липиди и антиоксиданти, като масло от семена на моринга, масло от ший и други подобни, ще подхранят устните. Ето защо е добре да присъстват на етикета, наред с други натурални продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари