IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маска за тяло – решението за по-гладка и хубава кожа

1 февруари 2022 10 30

Ето и какви съставки да търсите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кожа... тя съществува и на други места освен на лицето! Въпреки че обичаме да обливаме бузите и челото си със серуми, кремове и масла, за да изглеждат по-добре, по телата ни има много повече кожа и тя също заслужава грижа и внимание. И ако интересът към маските за тяло е някакъв индикатор, изглежда, че все повече хора започват да мислят в тази посока.

„Маските за тяло се превърнаха в огромна тенденция напоследък, тъй като хората осъзнаха, че по този начин лекуват телата си“, казва пластичният хирург д-р Мелиса Дофт пред Allure. Тя споделя, че проблеми като акне, загуба на колаген, фини линии или обезцветяване, могат да се развият и по тялото, като все повече хора търсят решения за тях.

Въпреки че някои хора може да смятат, че честото правене на маска за цялото тяло е малко преувеличено, дерматологът Софи Шотър казва, че това не е толкова нелепо решение. Според нея, не трябва да пренебрегваме частите от тялото, които през по-голямата част от деня са покрити, защото те също заслужават грижа и внимание.

За да разберем повече за маските за тяло, дерматолози обясняват техните предимства, кои съставки да имате предвид и как точно да използвате продукта.

Какво правят маските за тяло?

В крайна сметка маските за тяло функционират по същия начин, по който го правят и маските за лице. Обикновено се предлагат в опаковка с по-голям размер, за да може продуктът да бъде разпределен по ръцете, краката, гърдите, дупето и т. н.

Важно е да се каже, че практиката не е нещо ново. Традиционни ритуали за тяло като бани и къпане в минерални басейни могат да бъдат намерени в различни култури по целия свят. В съвременните времена маските за тяло са приети като практика за грижа за себе си, но също така имат и своите практически приложения.

„Маската за тяло може да помогне при акне, кератоза, пиларис, хиперпигментация и увреждане от слънцето, както и хронично суха кожа“, обяснява Карън Фернандес пред Allure. Според нея, някои маски са формулирани да ексфолират и да озаряват, докато други ще омекотят и хидратират. Те също така са доста по-евтини, отколкото резервирането на един цял спа ден.

маска за

Снимка: iStock

В търговската мрежа вече се предлагат маски, ексфолианти и масла, предназначени за използване върху крайниците ви. „Обривите по тялото се случват заради омазняването, мръсотията и потта, задържани в порите ви“, казва Джес Хатзис пред Allure.

И лекарите са съгласни. „Виждала съм нарастване на акнето както по лицето, така и по тялото по време на тази пандемия. Акнето е едно от най-честите оплаквания в моята практика напоследък“, казва дерматологът д-р Клеър Чанг. Според нея, задните части са едно от местата, където най-често се среща появата на пъпки заради дразнене от изпотяване и прилепнали дрехи. Краката може да бъдат предразположени към акне след бръснене поради дразнене около космените фоликули.

Има ли разлика между кожите на тялото и лицето?

Кожата на лицето е по-тънка от тази на тялото. В същия смисъл, кожата на тялото има и по-малко мастни жлези, което я прави по-малко склонна към омазняване. Също така, скоростта на обмяна на кожните клетки е по-бавна в тялото, отколкото на лицето, което често води до по-суха и по-лющеща се кожа в тези области.

маска за

Снимка: iStock

Поради тази разлика маските за тяло трябва да бъдат формулирани правилно. Те трябва да включват по-големи ексфолиращи частици, както и по-висока сила на някои ексфолиращи киселини. Въпреки сходните съставки в техните формулировки, не се препоръчва да използвате маска за тяло върху лицето си.

Как да изберем правилната маска?

Намирането на перфектната комбинация от съставки е от ключово значение за извличане на максимални ползи, но първо трябва да идентифицирате проблема, който искате да решите. Склонните към акне хора трябва да търсят съставки с антибактериални и детоксикиращи ползи като ретинол и азелаинова киселина. Маските на основата на глина, като тези, направени с бентонит или каолин, имат онези детоксикиращи свойства, които търсите.

Ако проблемът ви е суха кожа, потърсете маска за тяло, която има хидратиращи ползи със съставки като масло от ший или хиалуронова киселина. Ако имате сухи, напукани ръце от студеното време, опитайте маска за ръце със серамиди за по-добро овлажняване.

маска за

Снимка: iStock

За да се справите с хиперпигментацията, ниацинамид и койева киселина са благодат със своите способности за избледняване на цвета. За фините линии и бръчките хиалуроновата киселина и овлажнителите са от ключово значение. Ако кожата е възпалена или чувствителна, тогава приложете противовъзпалителни съставки, които могат да включват съединения като зелен чай и колоидна овесена каша.

Като цяло, както посочват експертите, ако търсите допълнителна хидратация, въвеждането на овлажнители като глицерин, урея, хиалуронова киселина и гликолова киселина е най-добрият ви избор. За изглаждане и изсветляване на кожата потърсете ексфолиращи киселини като млечна и гликолова.

Колко често да използваме маската за тяло?

Д-р Елис препоръчва да го правите веднъж на една или две седмици. Тери Абшър пък смята, че маските могат да се използват един до три пъти седмично, в зависимост от техния вид. Ако е за овлажняване, може да прилагате продукта по-често, но ако е нещо по-специфично, може би трябва да го използвате по-рядко. Добрата новина е, че повечето маски идват с инструкции, така че ги следвайте и също така говорете с вашия дерматолог за най-доброто решение.

Как да включим маските в рутината си?

За да извлечете максимума от маската си за тяло, първо трябва да почистите кожата си. В идеалния случай трябва да прилагате маската под душа, тъй като парата, която се натрупва, може да помогне за отваряне на порите.

Абшър обича да стартира нещата с малко нежно ексфолиране в областта, в която ще нанесете маската си. Опитайте да започнете със сухо почистване с гъбата, след което извадете толкова продукт, колкото ви е необходим и го оставете да подейства толкова, колкото е указано. Добре е да използвате маската за тяло непосредствено преди душ (нанесете я 10 до 15 минути преди да я изплакнете под душа) или веднага след душ, когато кожата е мека и пропусклива.

маска за

Снимка: iStock

Освен това не е нужно да използвате само една маска на сесия. Точно както можете да го правите с лицето си, при тялото може да нанасяте различни маски върху различните зони. В някои случаи може да направите две маски – като ексфолираща, последвана от хидратираща. Все пак е важно да не използвате две активни маски наведнъж, за да не дразните кожата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари