IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коламаска преди почивка – кога и как?

17 юли 2022 13 30

Не чакайте последния момент, съветват дерматолози

IStockphoto

IStockphoto

Коламаска – колко дни преди вашата лятна почивка да я направите? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Но според дерматолозите, не бива да се чака последният момент. А и в сравнение с бръсненето, тя не крие рискове като враснали косми, обриви и сърбеж. Но за целта трябва да се направи както трябва.

След коламаска космите израстват много по-бавно за разлика от минаването един път с бръсначката. Но кога е оптималното време, в което да се направи, за да не се притеснявате на плажа или край басейна? Все пак, за това трябва да се вземат предвид няколко основни фактора. Това са каква е вашата кожа – чувствителна или не толкова? Дали се обрива веднага при първите слънчеви лъчи? И не на последно място – колко време след това изникват първите косъмчета?

Тези въпроси за подлагането на коламаска си задават много жени. И ако нямат голям опит с нея, се чудят кога точно да си я направят. Отговорите им дават експертите Еджиро Окородуду и Роузи Кхандвала, които дават своите ценни съвети за дамите.

кола маска,

IStock

Колко време преди почивка да запазите час за коламаска?

„Винаги трябва да оставяте поне 48 часа между депилация и самото пътуване“. Това обяснява Окородуду и допълва, че при чувствителната кожа времето трябва да е повече. Например поне три дни преди започването на морската почивка. Така кожата ще има достатъчно време, за да свикне със стреса след процедурата и риска от раздразнение след излагане на слънце е по-малък. Същото важи и за жените, правещи коламаска в домашни условия.

Депилацията прави ли кожата по-чувствителна към слънцето?

Отговорът е „Да“, но при условие, че кожата бива изложена непосредствено след процедурата. Според Кхандвала, тя е много нежна и след коламаска тя може да стане по-чувствителна, да се усеща и сърбеж след първия плаж.

„Кожата по принцип е нежна, а след излагане на слънце, тя става свръхчувствителна“, обяснява пред Stylist Кхандвала. И съветва дамите да си направят коламаска и да изчакат няколко дни, преди да отидат на плаж. Иначе силните UV лъчи веднага предизвикват някаква реакция.

коламаска,

IStock

Колко дълго траят резултатите от коламаска в салон и у дома?

Ако за първи път ви предстои депилация, по-добре се доверете на козметик. Така ще избегнете доста нерви и крайният резултат ще е удовлетворяващ. Ако пробвате сама, може да причините зачервяване и сърбеж поради вашата неопитност.

В случай, че имате резервирана почивка и знаете датата на тръгване, планирайте във времето вашата коламаска. Хубаво е да имате поне 3 дни преди първото излагане на слънце, за да свикне кожата след премахването на окосмяването, особено ако става дума за интимната зона.

бански, момичета,

IStock

Ако се чудите кога ще пораснат първите косъмчета, добрата новина е, че една качествена коламаска трае поне две седмици. При нея косменият фоликул се премахва от корена, което означава, че ще отнеме около три седмици, за да израсне отново. Все пак, при всяка една от нас е различно.

В случай, че ходите редовно на коламаска лятото, то резултатът може и да е по-дълготраен. „Едно от предимствата на редовната коламаска е, че вашият повторен растеж ще бъде по-фин и по-оскъден“, казва още Кхандвала. И допълва, че при някои жени дори издържа между четири и шест седмици.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари