IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна грижа за косата - как да я предпазите от хлора

6 август 2022 21 00

Басейните може да крият опасности за кичурите ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато чуете думата хлор, най-вероятно мислите ви отиват направо към плувен басейн. По-точно, общественият басейн, който е пълен с хора в разгара на лятото

Всъщност хлорът може да се намери във всички различни видове форми, включително течност, открита в неща като белина, пестициди, плувни басейни и питейна вода. Да, точно така, той се използва в питейната вода за унищожаване на вредните бактерии. Може да се намери и под формата на газ, който е отровен и може да се разпознае по жълто-зеления му цвят и остра миризма

Как хлорът влияе на косата?

Въпреки че хлорът върши добра работа, за да предпази нещата от микроби, той може буквално да опустоши косата и кожата ни. 

Променя цвета на косата

Ако вашият фризьор някога ви е казвал, че хлорът ще направи косата ви зелена, той не се е шегувал. Също така може да причини бързо окисляване на цвета и дори да причини зелен оттенък в по-светлата коса, което може да бъде трудно за премахване. Това обикновено важи за често боядисвани или руси коси. 

на басейна,

Снимка: iStock

Хлорът е избелител и в резултат на това може да промени естествения меланин на косата. Освен това, той помага за премахването на различни метали и минерали, намиращи се в косъма, създавайки зеленико-жълт оттенък. Тази промяна на цвета е ясно видима при блондинките, а хората с боядисана коса са особено податливи на избелване на цвета при многократно излагане на хлор. 

Причинява сухота

Експертите са съгласни, че хлорът може да причини сухота и дехидратация на косата. Той премахва естествените масла, които гарантират, че косъмът ще остане гъвкав и жизнен. В резултат на това, косата изглежда суга и чуплива, като може да бъде податлива на накъсване и увреждане от топлинно оформяне. 

Сплесква косата

Ако искате да имате лъскава коса като на супермодел, хлорът не е ваш приятел. Според експерти, косъм губи блясъка си, тъй като хлорът го лишава от естествените му масла. По този начин косата изглежда матова и увредена. 

Как да защитим косата?

Предварително намокрете косата

Експертите са съгласни, че предварителното намокряне на косата ви, преди да влезете в басейн с хлор, може да ви помогне да защитите кичурите. Колкото по-хидратирани и овлажнени са те, толкова е по-малка вероятността да се окислят. Обикновено повечето басейн или душ в или извън съблекалните, като едно изплакване преди влизането във водата е всичко, от което се нуждаете. 

Балсам без измиване

Ако искате да закупите продукт, който да ви помогне в битката срещу хлора, заложете на балсам без измиване. Той ще добави защитен слой върху косъма и ще запази кутикулата затворена, помагайки да се елиминира пълното абсорбиране на всякаква хлорирана вода. 

Хранителни вещества

Осигуряването на хранителни вещества за косата може да направи огромна разлика, когато става въпрос за защитата й от хлор. 

коса, слънце,

Снимка: iStock

Естествените масла, включително масло от жожоба и кокосово, са пълни с хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и витамин Е. Тези съставки не само помагат за защита на косата, но също така са чудесни за справяне със сухотата, която може да бъде причинена от излагане на хлор. 

Измийте след басейна

Точно както трябва да защитите и намокрите косата си преди излагане на хлор, трябва да отстраните хлора от косата си възможно най-бързо след излизане от басейна. Старателно изплакнете за около пет минути след това, като използвате нежен шампоан и балсам. Това може да ви помогне да се отървете от хлора и да запазите косата си здрава, хидратирана и лишета от страховития зелен оттенък. 

Носете шапка за плуване

Най-добрият начин да гарантирате защита от хлор е да го избягвате напълно. Как се прави това? Като не позволявате на косата да влезе в контакт с него. 

шапка за

Снимка: iStock

Разумно е да помислите за физически слой защита, за да избегнете напълно намокрянето на косата. Тук идват шапките за плуване. Те може да не са най-удобните или най-красивите аксесоари, но като цяло са най-добрият начин да защитите косата си от излагане на хлор. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари