IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети – твърдата вода уврежда вашата коса

14 април 2022 14 30

Ето за какво да внимавате в грижата за нея

IStockphoto

IStockphoto

Грижата за вашата коса през пролетта трябва да се промени. През зимата сте използвали шампоани и балсами с по-сериозни формули. Сега ви трябват по-леки, с които да не я омазнявате допълнително и да насърчите хидратацията. Но те няма да бъдат достатъчно ефективни, ако ползвате твърда вода при миене.

Дали водата е твърда или мека, зависи от концентрацията на минерали в нея. Колкото повече калций и магнезий (или желязо, мед, варовик, натрий и други), толкова повече е твърдостта ѝ. И това рефлектира върху здравината на вашата коса, както и на много други хора по света, които се сблъскват с този проблем.

Как действа твърдата вода на косата ви?

Пиенето на твърда вода може да е полезно за набавяне на някои основни минерали. Но същото не важи и за грижата за косата. Това не засяга безопасността на водата за пиене. Пиенето на твърда вода всъщност може да ви помогне да постигнете дневния препоръчителен прием на основни минерали.

Понякога след душ с прекалено твърда вода усещате кожата си по-различно. Все едно не сте се измили добре. Подобно нещо става и с косата. Така, както става суха и чуплива на морето, по същия начин е и след измиване с въпросната концентрация. Минералите например натрий, полепват по нея и остават там.

шампоан, взимане

IStock

„Докато косата ви е мокра, минералите от твърдата вода могат да проникнат в кичурите и да кристализират, когато те изсъхнат“, казва фризьорът Девин Тот пред Byrdie. Той обяснява кристализирането с процес, който предотвратява навлизане на влага в косъма. А това означава едно – суха, чуплива и податлива на заплитане и накъсване коса.

Кои типове коса са най-засегнати?

Хората с някои типове коса са по-устойчиви на увреждане в сравнение с други. При някои твърдата вода няма да се усети, а при други състоянието на косъма ще се наруши бързо. „Текстурите на косата, които са силно порьозни, са по-податливи на минерали, проникващи по-дълбоко в структурата на косъма, което го прави по-податлив на твърда вода“, казва трихологът Бриджит Хил. И допълва, че боядисаната и третирана с повече химия коса влиза в тази група.

Твърдата вода уврежда най-много онези с къдрици. Защото те са по-склонни към изсушаване и бухване. Иначе, натрупването на минералите върху косата може да доведе до избледняване или промяна на боядисаната коса. Скалпът може да е сух, лющещ се или дори по-мазен от нормалното. Понякога и кожата на скалпа е раздразнена или се появява екзема.

суха, коса,

IStock

Как да разберете дали твърдата вода е увредила вашата коса?

Има много промени с косата, които се дължат на други проблеми. За да сте сигурни, че основният виновник е твърдата вода, трябва да сте уверени, че се миете с такава. Може да сте сигурни за това, ако след измиване по чашите остават бели петна, а в пералнята или съдомиялната се натрупва котлен камък.

Когато твърдата вода се изпарява, нейните минерали остават върху кичурите. „Ако при нанасяне на шампоан ви трябва повече време за пяна и разнасяне, то тогава имате твърда вода“, обяснява Девин Тот. Той дава пример и с балсама – ако той е качествен, но не ви действа, със сигурност сухотата и липсата на блясък е заради твърдата вода.

Най-сигурният начин за установяване на твърда вода е използването на специален комплект за тестване. Въпросните лентички са достъпни и може да ги потопите в чаша вода.

Как да предотвратите увреждане на косата от твърда вода?

коса, жена,

IStock

Ако живеете в район с твърда вода, няма как да не я използвате. Но може да добавите някои продукти в рутинната си грижа, за да предотвратите увреждането на косъма.

1. Направете си маска с ябълков оцет

Киселинните съставки в натуралния продукт могат да променят дисбаланса на pH. Всеки го има у дома и може да се ползва за подхранване и насърчаване на растежа. За целта той трябва да е органичен, нефилтриран и непастьоризиран ябълков оцет, който изглежда малко мътен.

За домашна маска с ябълков оцет за вашата коса смесете пет равни части вода с една част оцет. Изсипете в шише с пулверизатор. Напръскайте скалпа и разнесете към краищата. Оставете да престои 5 минути, след това изплакнете с хладка вода.

2. Купете си специален шампоан

Ако не можете да избягате от твърдата вода, то се обърнете към специалист. Дерматолог може да ви предпише специален шампоан – според вашия тип коса. Той трябва да е с активни съставки, насърчаващи процеса на хелация. Те често се използват за шампоани и балсами, защото са ефикасни за омекотяване на водата и косъма. Имат и детоксикиращ ефект.

Свързвайки се с метали и минерали във водата, хелатините помагат на минералите от твърдата вода да се отмият. Трябва да знаете, че шампоанът с тях е по-силен от обикновения и премахва замърсяванията по скалпа.

Когато търсите така наречения хелативен шампоан, търсете избистрящи или детоксикиращи съставки в етикета.

балсам за

IStock

3. Изпробвайте терапия преди миенето с шампоан

Третирането на косата преди шампоан може да създаде бариера, която да помогне за минимизиране на натрупването на минерали, които проникват във вътрешността на косъма. Ориентирайте се към специализирани продукти за това. Те може да са с активен въглен, хиалуронова киселина и други съставки, подпомагащи премахването на натрупвания и детоксикацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари