IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студено и сухо време – как да предпазим кожата

28 декември 2023 13 30

Не позволявайте на ниските температури да повлияят на красотата ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мрачните дни на зимата, пронизващият хлад, спиращите дъха ветрове и неприятният дъжд не само влошават настроението ни – те могат да съсипят и кожата ни. 

Студеното време може да накара кожата ни да стане суха, лющеща се, зачервена и възпалена много по-бързо, отколкото си мислите. Хубавата новина е, че можете да поддържате тена си плътен, красив и сияен през зимните месеци – просто се нуждаете от няколко експертни стъпки и съвети. За ваше щастие ние имаме изпитани трикове, които ще поддържат кожата ви да изглежда по-добре през цялата зима. 

Как да се грижите за кожата през зимата

1. Избягвайте аромати и алкохол

Преминете към нежен почистващ продукт без аромат, тъй като агресивният сапун може да влоши сърбежа и сухотата. Изберете кремообразен почистващ препарат и използвайте пестеливо тонери и стягащи средства, тъй като доста често те съдържат алкохол, който може допълнително да изсуши кожата ви.

2. Приемайте омега

Вземете добавки с омега 3, 6 и 9. Много хора не осъзнават значението им за кожата, но има солидни доказателства, че омега мазнините могат дори да подобрят екземата. Тяхната роля е да поддържат здрава клетъчна мембрана, което позволява на клетката да задържа повече вода. Тази здрава бариера ще ви осигури по-мека и еластична кожа. 

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Според д-р Никълъс Перикоун, добавката омега-3 осигурява значителни резултати при хора с хронично суха кожа. По думите му, след много кратко приемане, ще забележите намаляване на сухотата и повишаване на еластичността и сиянието.

3. Хидратирайте ръцете си

Ръцете са една от частите на тялото, която често се забравя през зимата, но са едно от местата, по което най-лесно се забелязват признаците на стареенето, напукването и сухата кожа. Носете ръкавици, ако чистите вкъщи или миете чинии. Честото миене на ръцете през зимата също ще ви помогне да се предпазите от настинка и грип, но след това е важно да използвате крем или овлажнител.

4. Яжте повече авокадо

авокадов тост

Снимка: iStock

За яденето на здравословни мазнини като авокадо е доказано, че помага за поддържането на еластична кожа. Здравословните мазнини са от съществено значение, за да поддържате лицето и ръцете си здрави и да ги предпазите от изсушаване през студените зимни месеци. Освен това авокадото може да помогне и на косата ви.

5. Използвайте слънцезащитен крем

Хората са склонни да си мислят, че щом настъпят зимните месеци, може да спрат да използват слънцезащитен крем. Въпреки че температурите са паднали значително, слънцето все още може да бъде изключително силно и увреждащо кожата, особено когато се отразява от снега. Ето защо е важно да продължите да използвате слънцезащитен крем на лицето, шията и ръцете. Това ще помогне да се предпазите от преждевременното стареене.

6. Бъдете активни

Въпреки че няма нещо по-хубаво от това да се сгушите под топло одеяло през зимата, поддържането на добра физическа активност засилва кръвообращението, ускорява пулса и ви осигурява здравословен блясък. Дори само 30-минутна разходка три пъти седмично ще ви помогне да запазите кожата си сияйна. 

7. Внимавайте с аксесоарите

Когато температурите паднат, повечето от нас посягат към удобните и топли шалове и шапки. Въпреки че аксесоарите за студено време са от съществено значение за защита срещу природните стихии, много плетива могат да бъдат неудобни и дразнещи, когато се носят директно върху кожата. 

шал istock

Снимка: iStock

Сърбежът по кожата, известен още като пруритус, може да бъде засилен от груби, дразнещи зимни тъкани. За да не страдате от раздразнена кожа и скалп, когато носите зимни дрехи, опитайте се да изберете такива, изработени от естествени, дишащи материали. Това помага на въздуха да циркулира и намалява натрупването на топлина на едно място, което може да увеличи дразненето.

Също така трябва да се грижите добре за вашите плетива. Много хора получават акне около челюстта и шията през зимата заради мръсни шалове и яки на палта, които постоянно докосват лицето ни. Уверете се, че ги почиствате редовно. Ако видите грим около яката на пухеното яке, незабавно го премахнете.

Чаша вино за по-хубава кожа: Дами, наздраве!

Красота през 2023 – как да подобрите кожата си за една вечер

Детокс на кожата след празниците – какво да ядете?

8. Запасете се с кейл

Къдравото зеле, наречено още кейл, е пълно с витамин С. Това помага на кожата ви да произвежда нови клетки и да се лекува – точно това, от което се нуждаете, за да поддържате блестяща и свежа визия. 

9. Не забравяйте за сухото четкане

Ако през последната година сте развили афинитет за сухо четкане, не се отказвайте от навика. То стимулира лимфната система и подпомага детоксикацията на кожата. Преди къпане е добре да четкате тялото с мека естествена четка, като започвате от долу нагоре и сте много нежни. Това помага да се премахнат мъртвите кожни клетки, за да се отпуши и деконгестира кожата, което ще ѝ помогне да абсорбира повече хранителни вещества.

10. Задължителни съставки

Има определен списък от съставки, които задължително трябва да включите в грижата за кожата тази зима. Ето кои са те:

► Урея

Това е по-нежен ексфолиант. Чудесна съставка за зимните месеци както за лицето, така и за тялото, когато кожната ни бариера не може непременно да понася силните активни съставки, както през пролетта и лятото.

► Липиди

Серамидите са дълговерижни липиди, които поддържат клетките на кожата ви, подреждайки ги в матрица. Нашите нива на серамиди спадат значително между лятото и зимата, което означава, че кожата ни губи повече вода. Проучванията показват, че комбинацията от серамиди, холестерол и мастни киселини е по-ефективна от използването на всяка съставка поотделно. 

► CBD

Студените ветрове, които атакуват кожата ни през зимните месеци, могат да направят повърхността много по-раздразнена. Доказано е, че CBD е мощно противовъзпалително средство. Скваланът е друга чудесна зимна овлажняваща съставка. Той е естествено масло, произвеждано от кожата ни, което намалява с напредването на възрастта. Помага за подхранване и овлажняване.

► Ретинол

Кожата през зимата може да усети повече раздразнение, но е важно да се обърне внимание на ретинола. Здравословната доза витамин А ще помогне за ускоряване на обмяната на клетките, която става по-бавна през зимата. Поддържайки кожата си стимулирана, тя ще изглежда по-жизнена, здрава и с по-малко бръчки.

11. Здравословен сън

Д-р Мурад казва, че дълбокият сън е едно от най-добрите неща, които може да направите за кожата и здравето си. По думите му, сънят има важни терапевтични ползи – възстановява всяка система в тялото, включително кожата, която е най-голямата и тази, която показва най-драматичните признаци на лишаването от сън. 

орехи, ядки

Снимка: Pixabay

Неговият съвет е да ядете по един-два ореха преди лягане. Богати на антиоксиданти, омега и мелатонин, те могат да помогнат за подобряване на съня ви.

12. Не прекалявайте с маслата

В света на грижата за кожата има вярване, че използването на масла може да влоши кожни заболявания като розацея и акне. Ако смятате, че кожата ви може да изисква допълнително подхранване през студените дни, естетикът Наталия Робинсън съветва да не прекалявате с чистите масла като жожоба или арган.

масло за

Снимка: iStock

„Ежедневното използване на чисти масла върху кожата може да увреди липидната ви система“, казва тя. Най-добрият начин да използвате масла е да ги смесите с обичайни си дневен или нощен крем. 

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари