IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дехидратирана кожа – какви са признаците и как да я лекувате

7 август 2023 08 30

Осигурете си здравословен блясък

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много признаци на дехидратация – като умора, главоболие и спазми – са познати на повечето от нас. Но дехидратираната кожа може да бъде по-трудна за идентифициране, тъй като не малка част от симптомите ѝ си приличат със сухата кожа. Въпреки това, докато двата термина често се третират като синоними, има няколко големи разлики между тях.

Какво е дехидратирана кожа?

Дехидратираната кожа означава, че ви липсва вода, тоест, че тялото ви губи повече влага, отколкото приема. Това може да се случи поради няколко причини:

Не пиете достатъчно вода – вашето тяло естествено губи вода чрез много ежедневни дейности, като упражнения, изпотяване и дори дишане, и е важно да пиете достатъчно течности през целия ден, за да попълните тази загуба. Ако не пиете достатъчно вода всеки ден, за да предотвратите загубата, вие сте изложени на по-висок риск от дехидратация.

Неправилно овлажняване – за някои хора, особено тези с компрометирана кожна бариера, питейната вода не е достатъчна, за да предотврати дехидратация. В тези случаи, редовното овлажняване с продукти, които могат да помогнат за запечатването на влагата в кожната ви бариера, може да помогне.

суха кожа,

Снимка: iStock

Живот на много горещо или сухо място – хората, които живеят на място с горещ и сух климат, са по-склонни да губят вода от повърхността на кожата си в сравнение с тези, които живеят в по-влажни и умерени райони. За съжаление, тази загуба на вода може да доведе до дехидратирана кожа. По същия начин, топлинните уреди през зимата може да доведат до изпаряване на вода от повърхността на кожата, което потенциално да доведе до дехидратация.

Дехидратираната кожа може да бъде причинена и от вземането на горещ душ, липсата на достатъчно сън, използването на агресивни сапуни и продукти за грижа за кожата, както и прекомерното ексфолиране.

Признаци на дехидратираната кожа

Дехидратираната кожа може да изглежда опъната, груба, суха, лющеща се или изтощена. Тя също така може да сърби, да има тъмни кръгове под очите и да прави фините линии и бръчките по-забележими. Тъй като нашата кожа разчита на хидратация, за да запази своята бариера срещу изпускане на влага, хората, страдащи от дехидратация, може да изпитат отслабена или компрометирана кожна бариера. Ако не се лекува, тя може да доведе до различни състояния, включително екзема, кожни инфекции, акне и псориазис.

Дехидратацията може да засегне цялото тяло, така че да изпитате симптоми, които се простират отвъд кожата, като замаяност и умора.

Суха срещу дехидратирана кожа

Сухата и дехидратираната кожа може да звучат подобно, но не са едно и също. Това, че страдате от сухота, не означава, че сте дехидратирани, и обратното. Сухата кожа е тип кожа, с който се раждате, подобно на мазната или комбинираната. Дехидратираната, от своя страна, ако се лекува, е временно състояние, причинено от липса на вода в най-горния слой.

Дехидратацията може да се появи при много типове кожа, включително мазна и комбинирана. Състоянието може да се идентифицира сравнително лесно, като ощипете малък участък от кожата на гърба на ръката си и го задържите за няколко секунди. Ако на кожата са ѝ нужни няколко минути, за да се възстанови, вероятно страдате от дехидратация.

суха кожа,

Снимка: iStock

Сухата кожа, от своя страна, се причинява от липса на масло или производство на себум. Обикновено това масло поддържа кожата здрава и овлажнена, но производството на себум може да намалее с възрастта, което понякога може да причини появата на люспи или раздразнение.

Сухата кожа може да се третира чрез овлажняване, докато дехидратираната се нуждае от хидратация. Това означава, че сухата кожа ще трябва да се възползва от повече кремообразни продукти, докато дехидратираната изисква повече продукти, богати на вода.

Слънцезащитен крем – как да изберете правилния фактор

Слънчево изгаряне – как да се отървем от него по най-бързия начин

Хайлайтър – навсякъде, но не и по скулите

Как да лекувате дехидратираната кожа?

Останете хидратирани – пиенето на достатъчно вода е първата стъпка към лечението на дехидратираната кожа. Количеството вода, което трябва да пиете на ден, зависи от телесното ви тегло, нивата на активност и други фактори. Обикновено се препоръчва да се пие по 2 литра на ден. За да помогнете на тялото си да задържа вода и важни минерали, помислете за добавяне на електролитна добавка. Можете също така да ядете хидратиращи храни, като плодове и зеленчуци.

Спете достатъчно – важно е да получавате достатъчно количество сън, тъй като това оказва влияние върху здравето на кожата.

Овлажнявайте – помислете за използването на омекотяващи овлажнители или лосиони, които могат да помогнат на кожата ви да уплътни влагата, като хиалуронова киселина. Други продукти, които помагат за възстановяване и запечатване на кожната бариера, включват сквален, серамиди и глицерин. Нанесете овлажнител с тези съставки, веднага след като излезете от душа, за да помогнете за задържане на влагата.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Преразгледайте рутината си за красота – също така е добре да се уверите, че рутината ви е достатъчно нежна за вашата кожа. Козметичните продукти често могат да допринесат за дехидратацията. Всички съставки, които са потенциално груби, твърде ексфолиращи или изсушаващи трябва да бъдат премахнати за няколко седмици, докато се възстанови хидратацията.

Овлажнител за въздух – ако живеете в район с много сухи горещ климат, където въздухът може да изтегля влагата от кожата ви, използването на овлажнител у дома може да ви помогне да поддържате кожата си хидратирана.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари