IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет храни за дълга, силна и здрава коса

10 ноември 2023 18 00

Няма да се сдобиете с кичурите на Рапунцел за една вечер, но правилната диета може да ви осигури повече здравина

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кой не иска силна, здрава и жизнена коса? Но пищните, лъскави кичури могат да бъдат по-трудни за постигане от някои хора въз основа на различни фактори, включително възраст, генетика и определени медицински състояния. Със сигурност има изобилие от локални продукти за коса, както и добавки, които насърчават растежа или намаляват косопада и изтъняването, но много от тях работят само с различен успех или пък направо не си заслужават инвестицията. 

Но по-холистичното решение е да се възприемат някои навици за здравословен начин на живот, които помагат на косата да расте силна и здрава, включително консумация на храни, богати на ключови, любими на кичурите хранителни вещества. 

Въпреки че не можем да контролираме много от елементите, когато става въпрос за растежа на косата, можем да решаваме с кои храни да се храним. Като правим умишлен избор за менюто ни, можем да насърчим по-здрава коса, която може да изглежда по-силна, по-дълга, по-плътна и с по-малко накъсвания. 

Най-добрите хранителни вещества за косата

Има изненадващо голям брой хранителни вещества, които поддържат здравето на косата. Някои от тях, които са особено полезни за растежа, здравината и дебелината, включват протеини, витамини от група В, витамини C и D, омега-3 мастни киселини, колаген, цинк, биотин, желязо, рибофлавин

Цинк

Добре известен имуностимулиращ минерал, цинкът също играе важна роля за здравето на косата и кожата. Дефицитът му е свързан с алопеция, позната още като косопад.

Витамин С

Витамин С действа като антиоксидант, за да предпази клетките в тялото, включително космените фоликули. Той също така помага на организма да произвежда колаген, който е свързан с по-здрави кичури.

Растителни съединения

Оксидативният стрес може да допринесе за загуба на коса. Това означава, че яденето на храни с високо съдържание на антиоксиданти – вещества, които се борят с окисляването – е от ключово значение при разглеждането на здравето и растежа на косата. Биоактивните растителни съединения, намиращи се предимно в растителните храни са едни от най-добрите източници на антиоксиданти, достъпни за нас.

Омега мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са свързани със сияйна кожа, но знаете ли, че те също така служат за по-красива коса? Проучване от 2015 година на 120 жени установява, че приемът на добавка, съдържаща както омега-3, така и омега-6 мастни киселини, в продължение на шест месеца, намалява косопада и подобрява плътността на кичура. 

Протеин и колаген

Протеинът е градивният елемент на всяка текстура в тялото, включително косата, и следователно жизненоважен хранителен елемент за насърчаване на растежа. Един протеинов компонент, който е особено важен за красивите кичури, е колагенът – структурен протеин в тялото. Въпреки че са необходими повече доказателства, за да се обосноват тези твърдения, експертите смятат, че колагенът насърчава здравия растеж на косата, като същевременно предотвратява косопада, което допринася към резултат за по-широкото му използване върху кичурите. 

Витамини от група В

Витамините от груба В и фолиевата киселина са свързани с предотвратяването на косопад. Биотинът често получава най-голямото внимание, когато става въпрос за косата. Въпреки че той технически не е витамин В, често се групира в това семейство витамини, като витамин В комплекс. 

Витамин D

По-неуловимият витамин D също може да бъде важен за здрава коса. Проучване от 2016 година установява, че понижените му нива са свързани с повишена честота на косопад при жените. 

Желязо

Нивата на желязо също са свързани със здравето на косата. Метаанализ установява, че хората с ниски нива на желязо са по-склонни да страдат от косопад.

Витамин Е

Този антиоксидативен витамин също има пръст в здравето на косата. Един преглед от 2022 година установява, че витамин Е помага в борбата с кожните липидни пероксиди, което има силна връзка с нарушенията на косата, които могат да доведат до косопад. 

Витамин А

Витамин А играе критична роля в развитието на космения фоликул, което го прави интелигентна хранителна добавка за подобряване на здравето на косата. 

Силиций

Въпреки че не е хранително вещество, за което много хора си мислят, силицият е третият най-често срещащ се елемент на земята. Известен още като силициев диоксид, той всъщност е свързан с намален косопад, плюс повишен блясък на косата и здравето на скалпа. Играе роля в набавянето на важни хранителни вещества за косата и скалпа.

Здравословни храни за растеж на косата

Въпреки че яденето на тези храни няма да доведе до чудодейно порастване на косата за една нощ, включването им в балансирана диета насърчава цялостното здраве на кичурите, като спомага за по-малко косопад с времето и насърчава растежа. 

За щастие, храните, които поддържат здрава коса, също така насърчават цялостното здраве и могат да помогнат за предотвратяване на заболявания. Ако забележите внезапни промени в здравето на косата си обаче, говорете с вашия лекар, тъй като стресът и други фактори могат да повлияят на състоянието ви.

Кисело мляко

кисело мляко

Снимка: iStock

Киселото мляко е фантастична храна за здравето на косата, осигурявайки много протеини, витамини от група В, а понякога и витамин D. Това че е богато на калций и поддържа здрави костите е просто допълнителен бонус. Любим продукт за закуска, киселото мляко може лесно да се добави към смутита, парфета, солени сосове и маринати или дори рецепти за палачинки.

Сьомга

сьомга Pexels

Снимка: Pexels

Тази популярна розова риба защитава здравето на косата благодарение не само на висококачественото си съдържание на протеини, но и на своите омега-3 мастни киселини, витамин D и витамини от група В.

Костен бульон

костен бульон

Снимка: iStock

Когато става дума за храни подсилващи косата, богати на колаген, костният бульон се нарежда в челото на класацията. Той е чудесен източник на колаген и е пълен със засищащ протеин, за който знаем, че също е важен за здравето на кичурите. Костният бульон е лесен за приготвяне у дома, но има някои страхотни опции, които са готови за употреба.

Цитрусови плодове

цитруси Istock

Снимка: iStock

Независимо дали става въпрос за портокали, лимони, лайм или грейпфрут, вие ще намерите високи нива на любимия на косата витамин С във всеки цитрусов плод, който изберете. Тези плодове предлагат витамин А и растителни съединения, както и повече ключови хранителни вещества за растежа на косата. Те правят вкусни винегрети или сокове, но също така придават перфектна, сладка киселинност на маринати, паста, салати и сосове.

Овесени ядки

овесени ядки,

Снимка: Pexels

Пълнозърнестите храни по уникален начин съдържат силициев диоксид, елемент, известен още като „минерал на красотата“. Овесът със сигурност е включен в категорията на здравословните пълнозърнести храни и като един от най-добрите налични източници на силиций. Този универсален продукт е перфектен в обилни варианти за закуска като овесени ядки и мюсли, но може да се включи и в печива, смутита, питки за бургери на растителна основа и панировка за протеини, като тофу или пиле.

Девет здравословни храни и напитки, с които не бива да прекалявате

Осем храни за здрави коса, кожа и нокти

10 есенни храни, които са здравословни и вкусни

Авокадо

авокадов тост

Снимка: iStock

Този популярен източник на здравословни мазнини съчетава много от хранителните вещества, подчертани по-горе. Витамин Е и токотриенол, антиоксидант, открит в авокадото, могат да помогнат за подобряване на здравето на косата. Освен гуакамоле, добавете този зелен плод към салати, зърнени купи, ястия с яйца, тако, салца, сандвичи и много други.

Ядки и семена

киноа семена

Снимка: iStock

Яденето на повече ядки и семена може да помогне на косата ви да расте по-бързо. Това се дължи на високото съдържание на цинк, витамин B, растителни съединения и омега-3 мастни киселини. Семената от чиа, ленените семена и орехите са с високо съдържание на растителни източници на здравословни омега-3 мазнини, които могат да помогнат за удебеляване на косъма при растеж.

Яйца

пържени яйца,

Снимка: Pixabay

Въпреки че е спорен, когато става въпрос за действителните ползи за здравето на косата, биотинът може да се намери във впечатляващи количества в яйцата. И определено там ще откриете цинк, протеини и дори витамин D.

Варива

боб с

Снимка: iStock

Отличен източник на растителни протеини, бобът също е пълен с полезни за косата растителни съединения, желязо, цинк и биотин. От супи и яхнии до салци и салати, възможностите да се насладите на боб у дома са наистина безкрайни.

Горски плодове

къпини

Снимка: iStock

Добре известно е, че горските плодове са с високо съдържание на мощни антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките на тялото ни от вредни вещества, като същевременно влияят положително на космените клетки и космените фоликули. Плюс това, те са изключително богати на витамин С, който стимулира косата. Докато всички горски плодове ще предложат тези ползи за здравето на косата, малините, къпините и боровинките са сред най-богатите на антиоксиданти, което ги прави особено отличен избор.

За още новини от света на красотата и съвети за здравословно хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари