IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 популярни тенденции за красота, които да избягвате

2 декември 2023 16 30

Прочетете това, преди да започнете нещо ново

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Благодарение на социалните мрежи никога не е било по-лесно да откриете нов съвет за красота. Но преди да продължите напред и да копирате новата рутина за красота на вашия любим инфлуенсър, разумно е да се консултирате с дерматолог. Защо? Това, че даден трик за грижа за кожата работи при един човек, не означава, че непременно ще има успех и при вас. Всъщност някои от днешните нововъзникващи тенденции за красота са рискови. 

Ето няколко топ трика за красота, които дерматолозите казват, че е най-добре да избягвате и какво да направите вместо тях за подобни резултати. 

1. Пропуснете коктейла от слънцезащита

Нанасянето на слоеве в грижата за кожата или прилагането на няколко продукта един след друг се превърна в популярен рутинен метод за грижа за кожата. Въпреки това, когато прилагате слънцезащита, дерматологът Дейвид Ким казва, че е необходимо специално внимание. „За да може слънцезащитните продукти да осигурят посочената защита, те трябва да бъдат равномерно разпределени и нанесени върху кожата“, обяснява той. 

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Ким казва, че когато се смесят със серуми или овлажнители, това пречи на слънцезащитните продукти да осигурят правилната UV защита и няма да бъдат толкова ефективни. Ако нанасяте химически слънцезащитен крем, нанесете го преди овлажнителя и изчакайте, докато изсъхне напълно, преди да поставите нещо друго. Ако използвате минерален слънцезащитен крем, който действа като физически блок, той трябва да бъде последният нанесен продукт, след като кожата ви изсъхне напълно. Потърсете слънцезащитен крем с широк спектър UV защита, който осигурява фактор от 30 или по-висок.

2. Разделете се със серума с витамин С

серум витамин

Снимка: iStock

Серумите с витамин С добиха огромна популярност напоследък и въпреки че много дерматолози ги хвалят и препоръчват за ежедневна употреба, Блеър Мърфи-Роуз казва, че те могат да причинят пъпки и обриви. Според нея, повечето серуми с витамин С съдържат запушващ порите витамин Е. Вместо това Мърфи-Роуз препоръчва на всеки, склонен към акне, да използва некомедогенни продукти, съдържащи мощни антиоксиданти, вместо серум с витамин С.

3. Оставете микронидлинга на професионалистите

микронидлинг istock

Снимка: iStock

Домашните комплекти за микронидлинг придобиха популярност по време на пандемията. Въпреки това, дерматолозите са съгласни, че те могат да бъдат повече вредни, отколкото полезни. Извършването на процедурата у дома може да не проникне достатъчно дълбоко, за да постигне значителна полза, и ако не се направи правилно, може да доведе до повишен риск от белези, хиперпигментация и инфекция. Ако се интересувате от предимствата на микронидлинга, най-безопасният и ефективен начин да ги постигнете е като си уговорите среща със сертифициран дерматолог. 

4. Оставете настрана вакуум почистването

вакуум почистване

Снимка: iStock

Почистването на порите с вакуум се прави с устройства за засмукване, често използвани от естетици или дерматолози за отстраняване на мръсотия и натрупвания в порите. Въпреки че тези устройства са достъпни за домашна употреба, д-р Хауърд Собел предупреждава да не опитвате този трик у дома. По думите му, вакуумът може да бъде увреждащ, да увреди кръвоносните съдове и да причини белези по кожата при неправилна употреба. Засмукването може да влоши чувствителните кожни състояния и да причини дразнене и обостряне на вече съществуващи проблеми. Вместо това използвайте серуми и продукти за грижа за кожата, които съдържат ексфолиращи киселини и ниацинамид, ако търсите домашен метод за минимизиране на порите.

5. Откажете се от домашните инжекции

хиалурон, хиалуронова

Снимка: iStock

Домашните филъри за устни и инжектирането на серум с хиалуронова киселина може да изглеждат лесни и достатъчно безболезнени, когато видите инфлуенсъри да ги използват в социалните мрежи. Но пластичният хирург Лайл Лайпцигер казва, че този трик за красота може да бъде доста опасен. „Всяка процедура, която включва самоинжектиране, е рискована и никога не трябва да се извършва“, предупреждава той. Казва, че това може да доведе до значителна инфекция, белези и евентуално необратимо увреждане на кожата. Ако обмисляте инжекционна процедура, тя трябва да се извърши от сертифициран козметичен лекар със значителен опит.

6. Спрете емолиентите

алое вера,

Снимка: iStock

Използването на емолиенти или познатият метод slugging, при който се употребява вазелин за овлажняване на кожата, е не само забавно за гледане, но може да бъде и ефективно. Върши чудесна работа за хидратиране на кожата през есента и зимата, ако сте склонни към сухота или екзема. Въпреки това, процесът може да има и неблагоприятни ефекти. Ако имате мазна, предразположена към акне кожа, дерматолозите казват, че емолиентите ще влошат ситуацията. Ако имате текстурирана кожа с много черни и бели точки, също трябва да се въздържате от метода. Вместо това се препоръчва да изберете по-плътен овлажнител. Целта е да хидратирате кожата, а не да включите емолиенти в рутината си. По-плътните овлажнители, пълни с липиди и серамиди, са страхотни за поддържане на хидратацията и овлажняването, без да натоварват кожата. 

7. Не използвайте паста за зъби върху пъпки

Вероятно най-старият трик за красота, който знаем, е използването на паста за зъби за по-бързо изсушаване на пъпка. Въпреки това, той може също така да изсуши и раздразни кожата. Вместо това е най-добре да изберете доказали се съставки за борба с акнето като ретиноиди, бензоил пероксид и салицилова киселина, за да помогнете за предотвратяване и лечение на пъпки. Добра алтернатива е да използвате точково лечение, съдържащо салицилова киселина или сяра като активна съставка.

8. Стойте настрана от солени и захарни скрабове

кафява захар,

Снимка: iStock

Въпреки че звучат естествено и луксозно, Мърфи-Роуз казва, че скрабовете със сол и захар не са толкова безопасни. Проблемът е, че тези абразивни продукти могат да причинят микроразкъсвания на кожата, повишавайки риска от инфекция и възпаление. По-безопасната алтернатива е да се използва химически ексфолиант под формата на овлажнител, съдържащ хидрокси киселини за ексфолиране, като същевременно защитава по-добре кожната бариера.

Съвети за красота – признаците, че е време да промените грижата за кожата

Дишаща кожа – съществува ли и имаме ли нужда от нея

Грижа за кожата – задължителните продукти за есента

9. Забравете за дълбокия пилинг

пилинг маска

Снимка: iStock

Дълбоките пилинги на кожата, които изискват време за възстановяване, винаги трябва да се оставят на професионалистите. Ако не се прави правилно, може да изгорите кожата, да повредите кожната бариера и да влошите акнето или чувствителността. Ако искате да изсветлите кафявите петна, да подобрите тена на кожата и да насърчите цялостния блясък, използвайте тампони и серуми с гликолова киселина. Тя помага за пречистване на кожата и премахване на мъртвите кожни клетки, които притъпяват тена.

10. Изхвърлете домашните средства за премахване на косми

лазерна епилация

Снимка: iStock

Докато устройствата за епилация у дома са несъмнено удобни, повечето дерматолози препоръчват да не ги използвате. Ако се извърши неправилно, обезкосмяването у дома може да причини синини, белези и хиперпигментация на кожата или петна. Ако искате дългосрочни и безопасни резултати, потърсете професионален дерматолог или лазерен експерт за обезкосмяване. 

За още съвети за грижата за кожата и тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари