IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота - перфектната рутинна грижа за суха кожа

11 май 2024 18 00

Какво съветват дерматолозите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се чудите дали съществува перфектната рутинна грижа за кожата, отговорът е "Да" и тя е разделена на много лесни стъпки, които всеки може да следва

Сухата кожа означава, че лицето ви не може да се защити, както би трябвало, от околната среда. В този случай се развиват малко пукнатини във външния слой, които пречат на способността й да поддържа правилно хидратация. Ако се борите с този проблем, е особено важно да имате правилна рутина, за да подготвите кожата си за деня. 

Съставките, които да търсите

Най-добрият овлажняващ крем за суха кожа ще има комбинация от емолиенти, овлажнители и оклузиви. Емолиентите са съставки, които се прилагат върху кожата и добавят влага към кожната бариера. Някои често срещани са петролатум, масло от ший и какаово масло. Оклузивите, от своя страна, добавят влага към кожата и физическа бариера между нея и околната среда, за да предотвратят трансепидермалната загуба на вода, като блокират добавената хидратация. Обичайните оклузиви включват пчелен восък, арганово масло, масло от жожоба и минерално масло. Овлажнителите пък действат като привличат вода от въздуха или по-дълбоко в кожата, за да добавят влага към кожната бариера. Хиалурновата киселина и глицеринът са най-популярните съставки тук. 

Сутрешна рутинна грижа за кожата

Стъпка №1: Почистващо средство без пяна

Когато става въпрос за измиване на лицето, типът почистващ продукт, който избирате, е ключов. Тук трябва да включите нежно средство без пяна, което е направено с хидратиращи съставки. Те премахват мръсотията и маслото, без да нарушават външния слой на кожата по начина, по който го правят няко пенообразуващи продукти. 

Стъпка №2: Серум с витамин С

След почистване, дерматолозите препоръчват да увеличите още повече влагата със серум с витамин С. Така ще осигурите на кожата още повече хидратация, като за максимален ефект е най-добре да добавите и хиалуронова киселина. Тя е добре известен овлажните, който привлича вода към себе си и в крайна сметка намалява появата на фини линии и бръчки.

Серум с

Снимка: iStock

Като незадължителна стъпка може да опитате да добавите шийт маска към сутрешната си рутина между серума с витамин С и овлажнителя веднъж седмично. 

Стъпка №3: Овлажнител

Докато за някои хора овлажняващият слънцезащитен продукт е достатъчна хидратация за деня, за други е по-добре да помислят за нанасяне на отделен овлажнител. Когато става въпрос за тези продукти, търсете леки формули, които съдържат съставки, омекотяващи грубите клетки, като в същото време привличат влага и образуват защитно уплътнение върху повърхността на кожата. Омазняването и хидратацията са два отделни проблема и всъщност можете да имате мазна кожа, но в същото време да ви липсва хидратация. 

Стъпка №4: Слънцезащита

Всеки тип кожа трябва да използва слънцезащита и сухата не е изключение. UV светлината и замърсяването причиняват увреждане от свободните радикали, което води до преждевременно стареене. Хората със суха кожа трябва да търсят слънцезащитни продукти, които, разбира се, помагат на кожата да заключи влагата. Вместо обикновен слънцезащитен крем, който бихте използвали за плажа, потърсете комбинация от овлажнител/слънцезащитен крем. За да сте сигурни, че получавате подходящото покритие, потърсете 30 или по-висок фактор и не забравяйте да нанасяте повторно през деня.

Вечерна рутинна грижа за кожата

Стъпка №1: Почистващ балсам за премахване на грим и слънцезащита

Първата стъпка във вашата вечерна рутина трябва да бъде почистващ балсам или мицеларна вода за премахване на грима и слънцезащитата.

Стъпка №2: Хидратиращ почистващ продукт

След първата стъпка нанесете хидратиращи серуми или локални продукти, които могат да ви помогнат да задържите допълнително влагата и избягвайте тези, които могат да подкопаят усилията ви. Ако се борите с изключително суха кожа, стойте далеч от производни на витамин А като ретиноиди и ретинол, а вместо това заложете на серум с хиалуронова киселина. Допълнете с хидратиращ овлажнител. 

суха кожа,

Снимка: iStock

Не прекалявайте обаче с ексфорлирането. Ако видите лющеща се кожа, това може да е реакция на организма към прекаленото търкане. Вместо това осигурете на кожата си това, от което наистина се нуждае - хидратация. 

Стъпка №3: Целенасочено лечение

Ако използвате активна съставка като ретинол или третиране на петна с бензоил пероксид за акне, приложете това като първа стъпка след почистване. И в идеалния случай, за да избегнете дразнене, изчакайте поне 20 минути след почистване и подсушаване преди да приложите лечението. Това ще гарантира, че кожата е напълно суха, когато нанасяте вашите активни съставки, което намалява сухотата и раздразнението.

Стъпка №4: Хидратиращ серум

Въпреки че не е необходимо да изпълнявате тази стъпка, използването на хидратиращ серум се препоръчва от дерматолозите, ако кожата ви е хронично суха и дехидратирана. След нанасяне на ретинол или друго целево лечение, добавете хидратиращ серум като хиалуронова киселина, за да хидратирате кожата. Въпреки че ретинолът е идеален за нанасяне върху суха кожа, то киселината е най-добре да бъде поставена върху влажна. Затова се препоръчва да нанесете мист върху лицето си, след като сте нанесли ретинола и преди своя серум. Ако това ви се струва твърде сложно, можете да пропуснете стъпката изцяло или просто да ненсете хиалуроновата киселина върху суха кожа - пак ще извлечете някои хидратиращи ползи.

Стъпка №5: Овлажнител

Ако имате суха кожа, никога не трябва да пропускате овлажнителя в рутината си сутрин и следобед, но е особено важно да го използвате преди лягане, защото тогава кожата ви навлиза във фазата на почивка и възстановяване. За всеки със суха кожа се препоръчва по-силен овлажняващ крем вместо лосион. По-плътният крем има повече оклузиви, които са най-важната съставка, която да търсите за суха кожа. Той също така ще издържи по-дълго върху кожата, докато лосионът може бързо да изветрее.

Стъпка №6: Масло за лице (по избор)

По желание може да изберете да добавите масло за лице като последна стъпка от вашата вечерна рутина. Пропуснете, ако вашият тип кожа е суха и склонна към акне. Заключването на овлажнителя с масло не винаги е необходимо, но може да бъде приятна добавка, за да сте сигурни, че той ще остане там, където е най-необходимо. 

Съвети за суха кожа

Избягвайте гореща вода - докато парният душ или горещата вана могат да успокоят мускулите, те могат да причинят хаос за сухата кожа. Противно на овлажняващите ползи, които може да си мислите, че получавате, високата температура всъщност може да лиши тена от естествените масла, което допълнително влошава сухотата и чувствителността. Вместо това се изкъпете с топла, но не гореща, вода и нанесете хидратиращи продукти, докато кожата е още влажна. Запазете оклузивите за накрая, тъй като те няма да позволят на нищо друго да проникне през кожната бариера. 

Използвайте овлажнител, докато кожата ви е все още влажна - нанасянето на овалжнител върху влажна кожа ще ви помогне да заключите съдържанието на вода, като впоследствие хидратирате кожата по-ефективно. 

Добавете маска веднъж седмично - използването на хидратираща маска веднъж седмично може да направи чудеса за хидратацията на кожата.

Оризова маска

Снимка: iStock

Бъдете внимателни с ретинола - хората със суха кожа трябва да започнат много внимателно с ретинола. Използвайте продукта 1-2 пъти седмично през първите няколко седмици, за да дадете време на кожата си да се адаптира. Уверете се, че използвате овалжняващ продукт както в сутрешната, така и във вечерната си рутина. Методът "ретинол сандвич" може да е подходящ за повишаване на нивото на влага в кожата и ограничаване на дразненето, което може да изпитате, като в същото време ще намали ефектите на ретинола. Ако искате да се възползвате от всички предимства на ретинола, изчакайте поне 20 минути след измиване на лицето, за да го нанесете. 

Избягвайте продукти с алкохол - алкохолът изсушава кожата, което означава, че не трябва да присъства в рутината ви. Също така не се препоръчват стягащи средства като хамамелис в овлажнители, тъй като те също могат да причинят допълнителна сухота. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари