IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаете за парабените във вашите продукти за красота

14 юни 2024 08 30

Това са консервантите, които предотвратяват растежа на вредни бактерии, дрожди и плесени в козметиката

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има няколко правила за красота, които са известни навсякъде: не лягайте с гримирано лице, не мийте прясно боядисана коса с гореща вода и каквото и да правите, не използвайте продукти, наситени с парабени.

Докато първите два съвета са доста очевидни (гримът, оставен за една нощ, може да запуши порите, а горещата вода може да накара цвета да избледнее), темата за парабените често е предмет на дебат.

Както може би се досещате, парабените са категория козметични съставки, които могат да бъдат намерени в продуктите за грим, грижа за косата и кожата, но това не е всичко. „Парабените са класификация на химикали, които обикновено се използват като консерванти в храни, фармацевтични продукти, козметика и продукти за лична хигиена“, казва съоснователят и президент на SOS Beauty Шарлийн Валедор, която има опит в козметичната химия, формулирането и разработването на продукти.

Според козметичния химик и основател на BeautyStat – Рон Робинсън, консервантите предотвратяват растежа на вредни бактерии, дрожди и плесени в продуктите, в които се влагат, независимо дали става дума за буркан с овлажнител, бутилка шампоан или тубичка спирала. Парабени могат да бъдат открити и в безалкохолни напитки, бира, сиропи и други годни за консумация продукти.

„Парабените се използват при производството на много видове козметични продукти и продукти за лична хигиена, като лосиони, дезодоранти, шампоани, червила, спирали и пасти за зъби“, казва Валедор. „Те предотвратяват растежа на микроорганизми като бактерии, плесени и дрожди и следователно помагат продуктът да бъде безопасен за употреба с течение на времето.“

Защо парабените са получили лоша слава

Като толкова много неща, вредата от парабените зависи от това кого питате. От една страна, през последното десетилетие имаше проучвания върху мишки, които предполагат, че хроничното излагане на парабени може да доведе до хормонални смущения и развитие на рак на гърдата. Началото на насаждането на страх около парабените може да се свърже с едно проучване от 2004 г., което свързва парабените с рака на гърдата. Проучването обаче бързо се дискредитира поради толкова малък размер на извадката (20 души) и липса на контролна група от жени без рак на гърдата.

Най-добре проучената причина да избягваме парабените е свързана с кожните алергии. Валедор посочва, че има проучвания, които показват, че парабените могат да влошат чувствителната кожа и да причинят нови алергии. Подобно на ароматите, парабените са лоши за вас само ако сте алергични към тях.

Загрижеността на потребителите накара много марки за красота и лична хигиена да премахнат парабените от своите списъци със съставки, избирайки по-чисти алтернативи на консерванти, казва Робинсън.

Предстои да се определи дали това наистина е необходимо. Както Валедор разкрива, парабените не са толкова лоши. Някои се срещат естествено. „Парабените са синтетично създадени за използване в търговски продукти, но те се намират и в нашата среда, а също така са естествено създадени в природата от растения и микроби“, обяснява тя. „Растения като боровинки, моркови, маслини, ягоди и други произвеждат парабени (главно метилпарабен) заради предполагаемата си антимикробна активност.“

Като цяло има опасения, които се въртят около парабените, но също така се появиха изследвания и преконфигуриране на марката, за да се отговори на тези опасения. Въпреки това зависи от вас коя гледна точка на парабените искате да приемете. „Ако сте загрижени за потенциалните ефекти от повишеното излагане на парабени, най-добре е да ограничите употребата и приема на продукти и храни, които съдържат парабени“, заключава Валедор.

Как да избягваме парабените в продуктите за красота

Най-добре е да приемете подхода по-малкото е повече. Най-добрият начин да избегнете парабените в продуктите за красота е да внимавате за химикалите върху етикетите на вашите съставки. „Ако парабените присъстват във формула, те лесно се идентифицират в списъка на съставките, защото съдържат думата „-парабен“, казва Валедор: метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен и бутилпарабен.

Ако четенето на дълги списъци с дълги, трудни за произнасяне думи ви се струва непосилно, не се безпокойте! Много марки ясно идентифицират значката „без парабени“, а търговците на дребно като Sephora и Ulta го изясняват чрез програми за чиста красота.

Какво трябва да знаете за алтернативите на парабените

Сега знаем какво си мислите: ако се откажа от парабените, ще гранясват ли продуктите ми за красота? За щастие не. В днешно време има много консерванти, заместители на парабените, включително сорбинова киселина, бензоена киселина и левулинова киселина, казва Робинсън.

Въпреки това изследванията на тези съставки не са непременно изобилни. „Има много алтернативни консерванти, които могат да се използват вместо парабени, но не може да се каже, че те са категорично по-безопасни или по-добри за вас“, признава Валедор. „Консервантите бяха подложени на контрол в близкото минало, причинявайки обратна реакция на потребителите (т. е. феноксиетанол) и създавайки интензивно търсене на така наречените „чисти“ или „естествени“ консерванти, като калиев сорбат, екстракт от грейпфрут, екстракт от розмарин и натриев бензоат. Въпреки това, винаги има някакви рискове. Един пример. Неуспех за адекватно предотвратяване на микробния растеж“, предупреждава тя.

Поради това Валедор казва, че въпреки че винаги трябва да имате предвид датите на изтичане на продуктите си за красота, трябва да бъдете особено внимателни, когато работите с формули без парабени. „Имайте предвид всякакви промени в цвета, миризмата или външния вид на формулата“, добавя тя. „По-добре е да сте в безопасност и да хвърлите всичко, което е съмнително.“

За още новини от света на връзките и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари