IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как правилно да подберете лака за коса?

1 декември 2019 14 00

Има различни видове фиксация

Istockphoto

Влажното време навън е враг номер едно на прическата. Много жени изпадат в ужас, след като са ползвали пресата и с излизането навън косата им вече е бухнала. В такива моменти на помощ идва лакът.

Само с няколко пръскания лакът може да запази обема на косата или да фиксира стърчащите косъмчета. Независимо, че не се използва всеки ден, той е нещо, без което много жени, които държат на външния си вид, не могат

Как да изберете лак за коса?

Ако до момента не ви е трябвал подобен продукт, ще се учудите, когато отидете в магазина и разгледате разновидностите. Има най-различни – според типа коса и според степента на фиксация. Някои стават за ежедневно ползване, а други са с доста силни формули и се препоръчват само за специални поводи.

лак за

IStockphoto

Ако са ви препоръчали лак за коса или сте се спрели на конкретна марка, никога не купувайте преди да видите етикета. Някои съдържат алкохол и други тежки съставки, които могат да съсипят косата и да раздразнят скалпа. Някои синтетични и естествени смоли могат да причинят сърбеж, парене и зачервяване на кожата.

За да нямате подобни проблеми, задължително на етикета търсете вещества като глицерин, пантенол, бетаин, бензофенон. Те подпомагат регенерацията на косъма. Глицеринът, например, хидратира, а беатинът придава мекота и блясък на косъма. Пантенолът подхранва. Хубаво е в състава да има още витамини, аминокиселини и някои биопродукти като алое вера.

Ако имате тънка коса, потърсете продукт, който е предназначен за увеличаване на обема. В случай, че сте с къдрава, то лакът задължително трябва да е за непокорни къдрици и да не слепва твърде много.

Колкото по-гъста и тежка е косата, то процентът на фиксация трябва да е по-голям.

Начин на нанасяне

лак за коса

IStockphoto

Основен недостатък на лаковете за коса е, че теса летливи. Пръскайки косата, частици от него могат да полепнат и по лицето и дрехите ви. Затова разстоянието, от което пръскате, е от особено значение. Флаконът трябва да се държи на 15-20 см, като прикривате с ръка върху челото, за да не попадне в очите.

Изпробвано от редактора: Как да защитите кожата си в студа?

Фиксация

Лак за нормална – може да се използва всеки ден. Той запазва естествения вид на прическата и не слепва косъмчетата твърде много.

Лак за силна – с по-силна формула, за поводи, при които прическата трябва да бъде запазена максимално дълго.

Лак за гъвкава – той е за фиксирането на отделни кичури, например къдрици.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари