IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как желязото подпомага растежа на косата?

7 октомври 2019 14 30

Не прекалявайте с минерала

Istockphoto

Много мъже и жени прекарват голяма част от свободното си време в търсенето на най-добрите продукти за грижата за косата. Купувайки различни маски, балсами, подхранващи шампоани и други, понякога те пренебрегват онова, което може да им дадат храните в чинията всеки ден. 

Хранителните вещества играят важна роля за растежа на косата, като от тях желязто е на първо място. Неговият недостиг може да причини косопад. 

Хранене според вашите нужди 

Повечето жени, които са на прага или над 30-те, изпадат в паника, когато установят, че имат по-обилен косопад. Първото нещо, което правят, е да си набавят купища козметика, с която да спрат този процес. Но скалпът на косата е като градина - колкото по-силни сач корените, толкова по-здрави са самите растения. Ето защо, за да си осигурите качествено подхранване (до корените), трябва да направите някои корекции в своя режим. 

10 причини: Защо губим косата си?

Как желязото подпомага растежа?

Този минерал се препоръчва за насърчаване на растежа и по-голямата здравина на косъма. Той укрепва фоликулите и ги насища с кислород, което е предпоставка за намаляване на косопада. 

коса

IStockphoto

Доказано е, че жените се нуждаят от 14-15 мг желязо дневно. Всяко количество над нормата може да навреди. 

За да прецените дали имате нужда от желязо, трябва да се консултиурате с лекар, след като сте изследвали нивото му в тялото. След като получите конкретно предписание, трябва да го спазвате стриктно, за да има ефекет. 

Кои храни са богати на желязо?

храни,

Ако имате установен дефицит на желязо или по-обилен косопад от обикновено, може да включите в менюто си конкретни храни, богати на желязо. Например:

1. Червеното месо е с високо съдържание на минерала, който се абсорбира лесно от организма. 

2. Яйчният жълтък също съдържа много желязо. Но и тук трябва да внимавате, ако имате висок холестерол.

3. Най-добрият начин да включите желязото в здравословното хранене, е като ядете зеленолистни зеленчуци, които го съдържат. 

4. Сушените плодове като стафиди, сини сливи, също са богати на минерала. 

5. Броколи, соя, тиква, тиква, леща, трябва също да намерят място в менюто ви поне един път седмично. 

6. Рибите и морските дарове са друг вид храна, богата на желязо, която не бива да пренебрегвате. 

7. Зърнените култури са добри източници на желязо и могат да бъдат част от някои диетични режими. 

8. Шоколадът е обичан от всички. В истинския (този, в който има по-голям процент какао), има висок проценмт желязо. Въпреки това, все пак не прекалявайте с това изкушение, защото то увеличава теглото. 
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари